10/08/2017

Welk CMS gebruiken we
voor jouw website?

Een belangrijke keuze bij het ontwikkelen van een website is welk content management systeem er gebruikt gaat worden, dit heeft namelijk invloed op veel belangrijke factoren binnen het traject maar ook zeker daarna. Denk aan ontwikkelsnelheid, mogelijkheden nu en in de toekomst maar ook veiligheid. Daarbij is naderhand overstappen naar een ander CMS niet eenvoudig.

Wat is een CMS?

Een CMS (content management system) is een afgeschermd systeem waarin de inhoud van een website beheerd kan worden zonder dat daar technische kennis voor nodig is. Denk hierbij aan het beheren van de teksten, afbeeldingen en eventuele documenten maar ook controle over belangrijke zoekmachine optimalisatie onderdelen en de structuur (sitemap) van de website. Een CMS wordt dan ook wel de achterkant van de website genoemd.

CMS-keuze

In de praktijk zijn er ontzettend veel verschillende content management systemen beschikbaar. De eisen van elk project zijn anders maar ook zaken als budget en doorlooptijd spelen een rol om een goede keuze te maken. Bij Laméco kiezen we er daarnaast voor om met open source CMS’en te werken. Dit heeft namelijk als voordeel dat deze systemen vaak nog actief doorontwikkeld worden en dat opdrachtgevers niet afhankelijk zijn van ons als webbureau (geen Lock-in). De software is namelijk niet van ons en er zijn altijd andere bureaus die hier ook mee kunnen werken. Daarnaast houden we onze ogen altijd open voor ontwikkelingen op CMS-gebied om op die manier te zorgen dat we goed kunnen adviseren bij de keuze van onze opdrachtgevers.

Wanneer er een voorkeur is voor een bepaald systeem zijn we uiteraard flexibel en we hebben ook al met veel verschillende systemen gewerkt. Zelf hebben we op dit moment 2 favoriete systemen om mee te werken en welke naar onze mening voor de meeste projecten geschikt zijn; WordPress & Kunstmaan.

WordPress

Bijna iedereen heeft wel ooit van WordPress gehoord, dit systeem biedt direct na installatie een heel compleet scala aan functionaliteiten. Daarnaast zijn er dankzij de populariteit veel templates en plug-ins beschikbaar. Door deze te gebruiken is het voor ons in dit systeem mogelijk om relatief snel een complete website te realiseren. Mocht er vervolgens nog de wens zijn voor bepaalde extra functionaliteiten is de kans groot dat hier een plug-in voor beschikbaar is.

Deze eenvoud en snelheid gaat ten koste van de mogelijkheden op gebied van design en functionaliteit. Binnen WordPress zullen we er namelijk altijd voor kiezen om te werken met een template. Ook kan het zijn dat voor hele specifieke wensen zoals koppelingen met maatwerk systemen geen plug-ins beschikbaar zijn. Het is dus goed om hier voor het maken van een keuze onderzoek naar te doen of om ons advies te vragen. Verder kan het beheren van WordPress voor iemand zonder voorkennis lastig zijn.

Een programmeur zal zeggen dat maatwerk binnen WordPress wel mogelijk is en dat klopt, maar dat doen we niet. WordPress is namelijk dankzij de populariteit van het systeem doelwit van hackers en het is daarom van groot belang dat elke update van zowel het systeem maar ook alle plug-ins snel geïnstalleerd wordt, hier zorgen we dan ook altijd voor. Zelf technische aanpassingen doen binnen WordPress kan ervoor zorgen dat deze updates niet of niet goed geïnstalleerd worden.

Kunstmaan

Waarschijnlijk heb je nog niet eerder gehoord van Kunstmaan. Wat belangrijk is om te weten is dat Kunstmaan een CMS is welke ontwikkeld is op het PHP framework Symfony. Laméco gebruikt Symfony voor de ontwikkeling van heel veel maatwerk applicaties en dit is een van de grootste en meest bekende frameworks binnen de programmeertaal PHP. Het gebruik van Kunstmaan binnen dit framework zorgt ervoor dat we complete vrijheid hebben in de website die we ontwerpen en ontwikkelen. We kunnen dus een volledig maatwerk design maken en ook alle functionaliteiten en koppelingen naar andere systemen ontwikkelen die wenselijk zijn. Tevens is veiligheid ook beter geborgd omdat het gebaseerd is op het goed beveiligde framework van Symfony. Daarnaast is Kunstmaan eenvoudig zelf te beheren omdat het helemaal op maat wordt geconfigureerd. En als laatste is Kunstmaan onderhoudsvriendelijker, het is niet nodig om elke week een update te installeren.

Het feit dat Kunstmaan een maatwerk oplossing is, zorgt ervoor dat het realiseren van een website met dit CMS meer tijd en kosten met zich meebrengt. Alle onderdelen zullen precies op maat geconfigureerd en ontwikkeld worden net als eventuele koppelingen met andere systemen.

Een overzicht van beide CMS-systemen

Uiteindelijk is er geen goed of fout in de systemen zelf, afhankelijk van de wensen van de website op korte en lange termijn, budget en doorlooptijd kan er een goed overwogen keuze worden gemaakt.
Hieronder volgt nog een overzicht van een vergelijking van beide systemen.

Benieuwd wat voor maatwerk websites wij gerealiseerd hebben?

Lavans

Lavans, expert in bedrijfskleding, vloer- en sanitaire hygiëne, weliswaar een tikkeltje anders dan de rest, maar wel lekker zichzelf. En naast de op één na beste wasserij van de wereld, een prachtig en...

Meer info

Pleuger

Pleuger Water Solutions biedt totaaloplossingen voor het beheersen en zuiveren van communaal en industrieel water. Sinds 1962 leveren ze aan klanten maatwerk oplossingen waardoor vraagstukken met betrekking...

Meer info

SailWise

SailWise gaat uit van de filosofie dat watersport en actieve vakanties op het water een ideaal middel zijn om bij te dragen aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van mensen met een handicap en/of...

Meer info

Hulp nodig bij het kiezen van een CMS?

Vraag het Martin