Laméco bij SymfonyCon 2023

18 december 2023 Laméco
Laméco bij SymfonyCon 2023

Ook in 2023 was Laméco bij SymfonyCon. Hét congres over een van onze favoriete frameworks Symfony.

Brussel was dit jaar de gaststad voor SymfonyCon 2023, een evenement dat in het teken stond van de nieuwste ontwikkelingen in Symfony. Het congrescentrum Square bood een prachtig decor voor deze technologische bijeenkomst.

Laméco's deelname: Demi, Jeroen en Dary

Namens Laméco waren Demi, Jeroen en Dary erbij. Hoewel.. Met dank aan de NS waren we er bijna niet bij dit jaar 🚂. De treinen tussen Eindhoven en Breda waren op onze vertrekdag niet beschikbaar. Dus dan pak je een Taxi naar een deelauto, rijd je naar Breda en pak je daar een Taxi naar het station. Al met al ben je dan met de laatste trein nog net op tijd bij je hotel in Brussel..

Het allereerste leermomentje: de uiterst betrouwbare treinverbindingen in Nederland.

Verdieping van DevOps tot AI

De conferentie bood een breed scala aan onderwerpen, van DevOps tot testen. Ook waren er verschillende sessies over UX-tools en -technologieën. En natuurlijk kon een discussie over de rol van Chat GPT en AI in het technologische landschap ook hier niet ontbreken. In november dit jaar was de lancering van Symfony 7, dit heeft ook gezorgd voor nieuwe mogelijkheden en onderwerpen om het over te gaan hebben!

Domain Driven Design

Een interessant thema is 'Domain Driven Design'. Dit concept benadrukt het belang van focus op het domein waarin de software wordt gebruikt. Het overnemen van de terminologie van de gebruiker wordt bijvoorbeeld cruciaal. Het idee is kort gezegd de taal van de gebruiker hanteren en het domein begrijpen. Dit leidt o.a. tot betere communicatie. Een van de methodes is bijvoorbeeld om te gaan praten met recruiters in plaats van communicatieafdelingen bij het ontwikkelen van een vacatureplatform.

DDD draagt bij aan zorgen dat functionaliteiten volledig gericht zijn op de directe gebruiker zodat het ook echt waardevolle toevoegingen zijn. Dit leidt minder onnodige functionaliteiten.

Multi-Tenant Applications

Een ander onderwerp dat aan bod kwam, waren multi-tenant applicaties. Dit zijn applicaties waar verschillende gebruikersgroepen, zoals abonnees of bedrijven, bij komen kijken. Idealiter wil je dat binnen één codebase houden. De sprekers gingen in op de uitdagingen van het deployen van een enkele codebase, het veilig omgaan met data, het naleven van privacyvoorschriften en het onderhoud van dergelijke systemen.

Conclusie:

Tijdens SymfonyCon 2023 hebben we zeker dingen geleerd. Wat we ook hebben gezien is dat we steeds minder onderdelen tegenkomen die echt nieuw voor ons zijn doordat we sinds een aantal jaar het R&D door de hele organisatie geborgd hebben en we hiermee continu verbeteren. Dat neemt niet weg dat het een mooi evenement is waar we als Symfony - vooroplopers en Symfony bureau bij willen horen.

Gerelateerde artikelen