Automatisch Testen: De digitale kwaliteitsgarantie voor je webapplicatie

11 oktober 2023 Zo werkt
Automatisch Testen: De digitale kwaliteitsgarantie voor je webapplicatie

Je website of webapplicatie die zichzelf regelmatig controleert en meldt wanneer iets niet naar behoren werkt. Het opzetten van een dergelijk systeem zorgt voor meer werk bij de start van je project. Maar.. wat heb je er eigenlijk aan en waarom zou je het doen?

Test Automation

Tijdens de ontwikkeling van een website of applicatie ziet het leven van een tester er meestal zo uit:

1. Je stelt een reeks testscenario's op;
2. Je doorloopt ze handmatig en waarborgt op die manier de kwaliteit;
3. Je collega developers blijven echter voortdurend nieuwe code implementeren 🤯;
4. Dat betekent dat deze testscenario's herhaald moeten worden;
5. Met tientallen codewijzigingen per dag al snel een onmogelijke opgave.. Thanks Developers!

Gelukkig biedt automatisch testen hier een oplossing: handmatige testprocedures worden vertaald naar code. Bij iedere implementatie van nieuwe code worden deze testen automatisch uitgevoerd. Dat zorgt ervoor dat fouten* snel worden opgemerkt en het leven van een tester een stuk leuker wordt.

*Developers bij Laméco maken die natuurlijk nooit..

Auto keuring 🚗

Stel je voor dat elke keer dat een autofabrikant een verandering aan een auto doorvoert, de keuringsinstantie handmatig dezelfde tests opnieuw zou moeten uitvoeren.

Dit zou met tientallen of zelfs honderden auto-updates per jaar praktisch onmogelijk zijn. In plaats daarvan maakt automatisering, zoals geautomatiseerde remmentesten en verlichtingstests, het mogelijk om snel en nauwkeurig te controleren of de auto nog steeds aan de normen voldoet na elke aanpassing.

Dat geldt ook voor testautomatisering bij development: het verhoogt de efficiëntie en zorgt ervoor dat applicaties blijven voldoen aan de gewenste normen, wat uiteindelijk de kwaliteit en betrouwbaarheid waarborgt.

Wil je trouwens een aankoopkeuring voor je auto? Check deze webapplicatie eens die we voor Occassion Keuring Nederland ontwikkelen.

Autokeuring

Automatisch testen van je website of applicatie

Ook bij je website wil je er zeker van zijn dat alles soepel werkt, vooral wanneer jouw applicatie een complexe API-koppeling heeft om gegevens uit te wisselen. Hier komt automatisch testen om de hoek kijken. In plaats van handmatige testen, waarbij testers elk element van de applicatie handmatig controleren, stelt automatisch testen je in staat om scripts te maken die dit proces automatiseren.

Webapplicaties die met andere systemen communiceren via API's kunnen behoorlijk gecompliceerd zijn. Automatisch testen biedt enkele belangrijke voordelen:

Efficiëntie: In de echte wereld zou je het tijdrovende proces van handmatig controleren moeten herhalen telkens als er een update is. Met automatisch testen kan dit automatisch gebeuren, zonder menselijke tussenkomst.

Betrouwbaarheid: Handmatige tests zijn gevoelig voor menselijke fouten. Automatische tests geven consistent en betrouwbaar resultaten, keer op keer.

Tijdwinst: Als je applicatie meerdere keren per dag moet worden getest, is handmatig testen gewoon niet haalbaar. Automatisch testen kan de tijd die nodig is om tests uit te voeren aanzienlijk verkorten.

Snellere Feedback: Automatische tests geven direct feedback bij elke wijziging in de code. Dit betekent dat problemen snel worden ontdekt en opgelost, wat de ontwikkeltijd verkort.

Testautomatisering en Content Management Systemen

Een klant die belt of je nog op zijn aanvraag terugkomt die via een formulier op de website is gestuurd. $@#!&, werkt dat formulier niet?

Volgens ons is testautomatisering essentieel in het waarborgen van de functionaliteit van bijvoorbeeld aanpasbare formulieren in je CMS (bijvoorbeeld in Craft). Handmatig controleren of elk mogelijk scenario werkt, vooral wanneer de formulieren makkelijk aanpasbaar zijn, is tijdrovend en saai.

Met automatische testen kunnen wij ervoor zorgen dat elke wijziging die je aanbrengt in het formulier, direct wordt gecontroleerd op functionaliteit. Dit voorkomt dat er per ongeluk een niet-werkend formulier live gaat, wat de gebruikerservaring -en jouw reputatie bij je collega's- schaadt. Automatische tests bieden hierin een betrouwbare methode die er continu voor zorgt dat zelfs de meest complexe formulieren foutloos functioneren.

Aan de slag met Automatisch Testen?

Heb je vragen over automatisch testen of wil je meer weten over hoe het jouw webapplicatie kan verbeteren? We helpen je graag opweg!

Gerelateerde artikelen