DotAll 2023 Conference | Laméco was erbij!

05 oktober 2023 Laméco
DotAll 2023 Conference | Laméco was erbij!

De Dot All 2023-conferentie vond dit jaar plaats in het prachtige, authentieke MACBA Convent dels Ángels in Barcelona. Een belangrijk onderdeel van deze conferentie voor Laméco is de introductie van Craft CMS 5.

Namens Laméco hebben we (Dary & Sander) de hele conferentie gevolgd. In dit blog delen we een volledig verslag.

Dag 1: Workshops en een duik in Craft CMS 5

De eerste dag van het evenement stond volledig in het teken van de introductie van Craft 5, waarbij een alpha-versie aan de community werd gepresenteerd. Deze hands-on workshop gaf deelnemers een exclusieve kans om kennis te maken met de nieuwe functies en om actief deel te nemen aan de ontwikkeling ervan.

Author Experience (AX) en Content Modeling
De Craft 5-update legt de nadruk op de Author Experience (AX) en Content Modeling. Wat betreft de Author Experience wordt er vooral gewerkt aan het verbeteren van de weergave van relaties tussen elementen en content. Dit wordt gerealiseerd door het tonen van thumbnails en samenvattingen, die kunnen worden aangepast via de Craft-configuratie. Hierdoor krijgen Content Editors een duidelijker beeld van de samenhang tussen verschillende elementen en inhoud. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid om de inhoud van deze relaties direct te bewerken via de handige slide-out editor, zonder de pagina te verlaten. Een andere veelbelovende functie is de mogelijkheid tot het uitvoeren van bulkbewerkingen binnen het overzicht.

Roadmap
Op de roadmap voor Craft 5 staan spannende ontwikkelingen zoals Single Sign-on, Two-Factor Authentication, het eenvoudig kopiëren van content van de ene site naar de andere, en vertaalbare Alt-teksten voor afbeeldingen. De officiële release van Craft 5 wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2024 en vereist PHP 8.2.

Later op de dag kregen we de kans om zelf aan de slag te gaan met de previewversie van Craft 5. Daarnaast was er ruimte voor kleine presentaties waarin mensen de nieuwe features al op lokale versies demonstreerden (uiteraard niet live 😉).

Dot All 2023 – Dag 2: Conferentie

Bouw een Samenwerkend Content Platform met het Controlepaneel
Een mooie en snelle website is niet genoeg; het correct configureren en gebruiken van het CMS is even belangrijk. Moritz L'Hoest liet in deze sessie zien hoe Craft CMS kan worden ingezet om klanten een optimale Author Experience (AX) te bieden. Denk hierbij aan op maat gemaakte widgets op het dashboard van Craft, het beoordelen van content wanneer meerdere content editors aan een website werken, en het migreren van content vanuit andere systemen naar Craft CMS.

Reactieve Front-ends met Sprig
Het eerste project waarin we Sprig gebruikten is al even geleden. Sprig maakt het mogelijk om nieuwe gegevens te tonen zonder de pagina opnieuw te laden, bijvoorbeeld bij het filteren van nieuwsitems of het bladeren door nieuwsberichten. Ben Croker, eigenaar van PutYourLightsOn, toonde aan dat je gegevens op je website kunt bijwerken zonder dat de gebruiker interactie hoeft te hebben (bijvoorbeeld bij het weergeven van het aantal beschikbare tickets). Het is inspirerend om te zien hoe we met relatief eenvoudige technologie de gebruikerservaring van een website kunnen verbeteren.

Craft CMS en DDEV Samen
DDEV richt zich op het snel en eenvoudig opzetten van projecten, ongeacht of je een ervaren ontwikkelaar bent of nieuw in het vak. Door te werken met Docker-containers zorg je ervoor dat iedereen met dezelfde configuratie werkt, wat directe betrokkenheid bij het project bevordert en vervelende vertragingen voorkomt.

Praktische Tips voor Toegankelijke Websites
Kaitlyn Martinez en Lupe Camacho deelden waardevolle inzichten tijdens een uitgebreide sessie over de principes van WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Toegankelijkheid begint al in het ontwerpproces, met aandacht voor kleurgebruik, contrasten, visuele interacties, lettertypen en groottes. In de ontwikkelfase zijn er ook tal van stappen om een website toegankelijker te maken voor mensen met beperkingen, zoals het toevoegen van alt-tekst aan afbeeldingen en het verstrekken van extra context aan knoppen en links in teksten.

Dot All 2023 – Dag 3 – Conferentie

State of Craft 2023
De derde en laatste dag van Dot All 2023 begon met een informatieve 'State of Craft 2023'-presentatie door Brandon Kelly (mr. Craft CMS zeg maar). Hij deelde enkele interessante statistieken, waaronder het feit dat Craft CMS 10 jaar geleden met versie 1.0 begon en nu wordt gebruikt op maar liefst 75.000 actieve domeinen. Er werd ook onthuld dat Craft Commerce 5 in de maak is, waardoor multi-store functionaliteit mogelijk wordt.

Meer Inspirerende Sessies
De presentatie van de 'State of Craft' werd gevolgd door een talk van Lakeshia Wright getiteld 'Humanizing UX Strategy for Greater Impact'. Hierin benadrukte ze het belang van het zien van websitebezoekers als mensen (humans) in plaats van gebruikers (users) en pleitte ze voor toegankelijkheid en aanpassingen om de ervaring voor alle gebruikers te verbeteren.

Daarna kregen de aanwezigen de kans om zogenaamde 'Lightning Talks' te geven en hun kennis en ervaring te delen. Vervolgens was er een uitgebreide Q&A-sessie waarbij vragen van deelnemers via Discord werden beantwoord, over allerlei Craft-gerelateerde onderwerpen.

Tijdens de conferentie hebben we ook Andrew Welsch, de eigenaar van NYS 107 (bekend van SEOmatic en Retour), geholpen met een oplossing voor GitHub. Het was geweldig om te zien hoe de Craft-community open staat voor samenwerking en elkaar graag helpt.

Thanks!

Dat was het voor Dot All 2023. We hebben een leerzame en interessante conferentie gehad. De opzet is kleinschalig en maakt de relevantie beter. Ook kom je makkelijker in contact met sprekers die je op grotere conferenties minder snel spreekt. Vanavond doen we nog een klein biertje 🍺 in Barcelona. Bedankt voor het volgen van onze berichten!