SEO verbeteren met structured data

23 november 2023 Digitaal denken
SEO verbeteren met structured data

Structured data. Het is alsof je een geheime code hebt die niet alleen zoekmachines helpt je content te begrijpen, maar ook de gebruikerservaring voor de (be)zoeker naar een hoger niveau tilt. In dit blog leggen we uit wat structured data is.

Wat is structured data en wat is de invloed op je zoekresultaten? ♾️

Structured data is een gestandaardiseerde manier om de informatie op je website te organiseren en te labelen, zodat zoekmachines deze gemakkelijk kunnen begrijpen en gebruiken. Dit is vergelijkbaar met het plaatsen van een inhoudsopgave, index of labels in een boek, waardoor lezers snel kunnen vinden wat ze zoeken.

Wil je dus je vindbaarheid op bijv. Google of Bing verbeteren? Zorg dat je structured data goed implementeert en scoor op SEO!

Structured data en je kookboek 👨‍🍳📖

Stel je hebt een kookboek zonder inhoudsopgave, hoofdstukken of index. Het vinden van dat ene recept wordt een frustrerende zoektocht. Maar als het boek goed georganiseerd is, met duidelijke secties, een index, en labels (bijvoorbeeld 'vegetarisch', '30 minuten of minder', 'glutenvrij' of 'snacks'), vind je snel wat je nodig hebt. Dit is wat structured data doet voor je website.

Je hebt een goede structuur van je website nodig om je SEO te verbeteren en de vindbaarheid te vergroten. Laméco kan je helpen om jouw website beter vindbaar te maken in de zoekresultaten van o.a. Google. Neem vrijblijvend contact met ons op.

4 voorbeelden waarom het je SEO verbetert 📈

 1. Verbeterde zoekresultaten
  Met structured data kan jouw website verschijnen als rich snippets in de zoekresultaten. Dit zijn uitgelichte blokken informatie (zoals beoordelingen, prijzen, beschikbaarheid) die meer opvallen dan standaard zoekresultaten
 2. Beter begrip door de zoekmachine:
  Zoekmachines zoals Google begrijpen met structured data beter waar je pagina's over gaan. Dit kan je ranking positief beïnvloeden.
 3. Verhoging kliks naar je website
  Door de extra informatie die rich snippets bieden, zoals sterbeoordelingen of productprijzen, zijn gebruikers eerder geneigd om op jouw link te klikken.
 4. Voorbereid op de toekomst
  Met de opkomst van AI en machine learning in zoekmachines, wordt het steeds belangrijker dat jouw content duidelijk en gestructureerd is.


Implementatie van structured data 👷‍♀️

De implementatie van structured data kan eenvoudiger zijn dan je denkt. Hier zijn vier concrete voorbeelden van hoe je op een simpele manier structured data kunt integreren in je website:

 1. Bedrijfscontactgegevens
  De simpelste van structured data is het toevoegen van je bedrijfsinformatie, zoals naam, adres, telefoonnummer en openingstijden. Dit doe je door de 'LocalBusiness' schema markup toe te passen. Dit helpt zoekmachines om je bedrijfsinformatie correct weer te geven in zoekresultaten en op kaarten.

 2. Productpagina's
  Voor e-commerce is het toevoegen van structured data voor producten een must. Gebruik de 'Product' schema markup om details zoals prijs, beschikbaarheid en beoordelingen te integreren. Dit zorgt ervoor dat deze informatie direct in de zoekresultaten getoond kan worden, wat de aantrekkelijkheid en klikfrequentie kan verhogen.

 3. Blogposts
  Als je regelmatig blogposts (of nieuwsartikelen publiceert), gebruik dan de 'Article' schema markup. Hiermee kun je essentiële informatie zoals de publicatiedatum, auteur en samenvatting van het artikel structureren. Dit helpt zoekmachines om de context en relevantie van je content beter te begrijpen, wat kan leiden tot een betere zichtbaarheid in zoekresultaten.

 4. Evenementen
  Wanneer je evenementen organiseert of promoot, is het gebruik van de 'Event' schema markup een slimme en goede manier om deze zichtbaar te maken in zoekresultaten. Je kunt hiermee belangrijke details zoals de naam van het evenement, startdatum, locatie en ticketprijzen structureren. Dit kan de zichtbaarheid van je evenementen aanzienlijk verhogen, vooral in lokale zoekopdrachten, en gebruikers kunnen snel de essentiële informatie zien zonder door te hoeven klikken naar je website.

Deze voorbeelden zijn relatief eenvoudig te implementeren met de hulp van diverse online tools en plugins, afhankelijk van het CMS (Content Management System) dat je gebruikt.

Hulp nodig? ⛑️

Wil je dat jouw website niet alleen gevonden wordt, maar ook eruit springt in de zoekresultaten? Laat Laméco je helpen met het implementeren van structured data.

Gerelateerde artikelen