Bureau Gateway

Bureau Gateway

Bureau Gateway zorgt ervoor dat de kans op succes van een programma of project vergroot wordt. Het bureau is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met de Gateway reviewmethode worden alle ministeries, gemeentes en andere overheidsinstanties geïnspecteerd.

Grote maatschappelijke meerwaarde Grote maatschappelijke meerwaarde
Breed netwerk van experts Breed netwerk van experts
Samenwerking sinds 2017 Samenwerking sinds 2017

De vraag

Hoe kunnen we bestaande software ombouwen zodat het voldoet aan de laatste standaarden en reviews efficiënter verlopen?

De aanpak

In 10 sprints is de basis gelegd voor het Bureau Gateway Systeem. Hierin kunnen deskundigen snel projecten, programma’s of organisaties reviewen. Gedurende het project hebben we veel extra aandacht besteed aan veiligheid en gebruikersrechten.

Het resultaat

  • In korte tijd een schaalbare oplossing
  • Minder onderhoudskosten
  • Gebruiksvriendelijke applicatie
Bureau Gateway Reviewruimte
Bureau Gateway Reviewruimte

Hoe een Gateway review werkt

Iedere Gateway review wordt uitgevoerd volgens een vaste procedure. Bureau Gateway stelt een passend team van deskundigen samen. Zij zijn speciaal opgeleid als reviewers. Dit team meet vervolgens in slechts één werkweek een volledig project, programma of zelfs een hele organisatie door. Op maandag is de intake en op vrijdag de presentatie.

Verouderde werkwijze verdubbelt het werk

Bureau Gateway werkte voorheen met 2 softwarepakketten; 1 voor de reviewers en 1 voor de eigen medewerkers. Hierdoor moest alle data dubbel worden ingevoerd. Dit zorgde voor veel werk, maar vergrootte ook de kans op fouten. Het werd dus tijd om hun eigen werkwijze eens te laten inspecteren.

Scrum flow
Scrum flow

De rollen zijn omgedraaid

Bij Bureau Gateway moesten ze nu eens vragen beantwoorden in plaats van stellen. Om overzicht te bewaken en efficiënt te werken werd de Scrum-methode gehanteerd. Na een maand sprints draaien kregen we helaas te maken met corona. Het werd daardoor een lastig traject; we moesten het samenwerken opnieuw uitvinden. Omdat contact alleen nog maar digitaal plaatsvond, werd het soms moeilijker elkaar te begrijpen. Gelukkig zorgde wat wisselingen in het projectteam ervoor dat we gewoon het gewenste resultaat konden opleveren.

Zwart bg

Veiligheid voorop

Het nieuwe platform heeft de 2 systemen aan elkaar gekoppeld. Hierdoor maken de medewerkers, reviewers én klanten voortaan allemaal gebruik van hetzelfde systeem. Iedereen heeft eigen gebruikersrechten. Veiligheid en beveiliging zijn voor een platform altijd topprioriteit. Externe ‘pentesten’ en ‘schaduwdraaien’ leverden bewijs op dat het platform van a tot z beveiligd is.

Maatwerk webapplicatie door Laméco
Maatwerk webapplicatie door Laméco

Met minder kosten meer kansen

Omdat data niet meer dubbel ingevoerd hoeft te worden zijn de beheerkosten met 40% gedaald. Er worden minder fouten gemaakt en acties worden automatisch door het platform in gang gezet. Een ander groot voordeel zijn de ontwikkelingskansen. Omdat het platform gebouwd is met nieuwe technieken is het beter onderhoudbaar. Het is makkelijker te updaten en maakt meer automatisering in de toekomst mogelijk.