Bureau Gateway

Bureau Gateway

Bureau Gateway zorgt ervoor dat de kans op succes van een programma of project vergroot wordt. Het bureau is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met de Gateway reviewmethode worden alle ministeries, gemeentes en andere overheidsinstanties geïnspecteerd.

Grote maatschappelijke meerwaarde Grote maatschappelijke meerwaarde
Breed netwerk van experts Breed netwerk van experts
Samenwerking sinds 2017 Samenwerking sinds 2017

De vraag

Hoe kunnen we bestaande software ombouwen zodat het voldoet aan de laatste standaarden en reviews efficiënter verlopen?

De aanpak

In 10 sprints is de basis gelegd voor het Bureau Gateway Systeem. Hierin kunnen deskundigen snel projecten, programma’s of organisaties reviewen. Gedurende het project hebben we veel extra aandacht besteed aan veiligheid en gebruikersrechten.

Het resultaat

  • In korte tijd een schaalbare oplossing
  • Minder onderhoudskosten
  • Gebruiksvriendelijke applicatie

Nieuwe omgeving, 50% minder werkdruk

Bureau Gateway werkte voorheen met 2 softwarepakketten; 1 voor de reviewers en 1 voor de eigen medewerkers. Hierdoor moest data dubbel worden ingevoerd. Dit zorgde voor veel werk, maar vergrootte ook de kans op fouten.

Scrum flow
Scrum flow

Sprints & Scrum

Om overzicht te bewaken en efficiënt te werken werd Scrum gehanteerd. Na een maand sprints draaien kregen we helaas te maken met corona en lockdowns. We moesten het samenwerken opnieuw uitvinden. Het voordeel van deze werkwijze is dat het rekening houdt met veranderende factoren. Zo konden we snel aanpassingen doorvoeren en het project netjes opleveren.

Zwart bg

Veiligheid voorop

Het nieuwe platform heeft de 2 systemen aan elkaar gekoppeld. Hierdoor maken de medewerkers, reviewers én klanten voortaan allemaal gebruik van hetzelfde systeem. Veiligheid en beveiliging zijn voor een platform altijd topprioriteit. Externe ‘pentesten’ leverden bewijs op dat het platform van a tot z beveiligd is.

Maatwerk webapplicatie door Laméco
Maatwerk webapplicatie door Laméco

Met minder kosten meer kansen

Omdat data niet meer dubbel ingevoerd hoeft te worden zijn de beheerkosten met ruim 40% gedaald. Er worden minder fouten gemaakt en acties worden automatisch door het platform in gang gezet. Een ander groot voordeel zijn de ontwikkelingskansen. Omdat het platform gebouwd is met nieuwe technieken is het beter onderhoudbaar. Het is makkelijker te updaten en maakt meer automatisering in de toekomst mogelijk.