Hoe beveilig je een website of webapplicatie?

08 februari 2022 Zo werkt
Hoe beveilig je een website of webapplicatie?

Het leven speelt zich voor een steeds groter deel online af, zo ook de criminaliteit. 2021 was een recordjaar van cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven. Er waren 97% meer aanvallen per week op bedrijfsnetwerken dan in 2020. En onderzoekers verwachten dat de aanvallen in 2022 alleen maar zullen toenemen. Veilige websites en webapplicaties zijn dus noodzakelijk.

Een veilige website of webapplicatie begint bij de bouw

Een goede beveiliging begint al bij het ontwerp. Onze ervaren developers houden hier rekening mee bij het bepalen van de architectuur, datamodellen en andere technische aspecten van de website of webapplicatie. Bij Laméco kiezen we altijd voor software en technieken die betrouwbaar zijn.

Daarnaast stellen we altijd een versleutelde verbinding in. Als de communicatie tussen gebruiker en website of webapplicatie encrypted is, kunnen hackers de data niet onderscheppen, inzien of wijzigen.

Door identity & acces management ook nauwkeurig door te voeren, zorgen we ervoor dat de toegang per gebruiker wordt ingericht op basis van de juiste rechten.

Eventueel beschermen we je voordeur nóg uitvoeriger met Two Factor Authenticaton. Daarbij heeft de gebruiker altijd een extra apparaat nodig, omdat hij/zij 2 stappen moet doorlopen om toegang te krijgen tot de website of webapplicatie. Een wachtwoord jatten, levert hackers dus niets op.

Maar non-stop bewaking is ook noodzakelijk

Ook na livegang blijft bescherming van websites en webapplicaties een aandachtspunt. De cybercriminaliteit verandert namelijk continu. Hackers blijven nieuwe trucjes uitvinden, dus uitgebreide risico-inventarisatie is belangrijk.

Een datalek in verouderde software vormt een makkelijke basis voor een cyberaanval. Met het doorlopend uitvoeren van verbeteringen zorgen wij er dan ook voor dat jouw website of applicatie geen enkele update mist.

Naast de bouw en bescherming is ook een back-up van groot belang voor een veilige website of applicatie. Bij ons worden alle back-ups dan ook goed geregeld en getest. Dit kan in bijna alle gevallen automatisch en naar de gewenste frequentie. Zo hoef je nooit te denken, ‘had ik maar…’

Variatie in cyberaanvallen

Cybercriminaliteit bestaat niet alleen meer uit Hacking, phising of datalekken. Tegenwoordig moet je websites en webapplicaties beschermen tegen talloze types cyberaanvallen.

  • Zero-day-aanval: een computeraanval waarbij misbruik wordt gemaakt van een zwakke plek in nieuwe software waar de ontwikkelaar nog geen oplossing voor heeft gevonden.
  • SQL-injectie: de cybercrimineel voegt een code toe die hem of haar inzicht geeft in afgeschermde data. Of zelfs de optie aanreikt om zelf te coderen.
  • DDoS-aanval: de systemen, servers en netwerken van een organisatie worden overbelast, waardoor online dienstverlening vertraagt of zelfs niet meer mogelijk is.
  • Brute-force attack: hackers achterhalen op geavanceerde manieren wachtwoorden en krijgen zo toegang tot databases.
  • Cross-site scripting (XSS): aanvallers injecteren kwaadwillende scripts in een applicatie om zo het apparaat van de gebruiker te kunnen bemachtigen.
  • Helaas kunnen we zo nog wel even doorgaan…

Niet alleen de cybercriminaliteit, maar ook de online beveiliging blijft zich ontwikkelen. Zo zijn er tegenwoordig uitgebreide technieken die op gedetailleerd niveau afwijkende activiteiten rondom je website of applicatie ontdekken én blokkeren.

  • Advanced Firewall: biedt antispam, antivirus, intrusion prevention, vpn-ondersteuning, firewalling en webfiltering.
  • IDS & IPS: ontdekken ongepaste activiteiten zoals hackpogingen of errors en blokkeren deze.
  • Web Application Firewall (WAF): gaat een stap verder en analyseert het inkomende http(s)-verkeer tot in detail.
veilige website of webapplicatie

Hoe groot wordt jouw sleutelbos?

In de wereld (online & offline) zullen we helaas altijd te maken hebben met criminaliteit. Daar moeten we mee leven, maar dat wil niet zeggen dat we het criminelen makkelijk hoeven te maken. De grootte van jouw sleutelbos hangt af van het doel en de gebruikers van jouw website of webapplicatie. En welke risico’s daarbij komen kijken. Dus heb jij behoefte aan een veilige website of webapplicatie, speciaal voor jouw bedrijf op maat gemaakt? Kijk eens wat er mogelijk is of plan direct een adviesgesprek in met Martin.

Plan een strategisch adviesgesprek in met Martin

Heb je vragen?

Stel ze gerust, Martin staat voor je klaar!

  Bel Martin
Martin Laméco
Interesse in een beveiligde webapplicatie? Naar prijsopgave