De sunk cost fallacy – en waarom stoppen soms slimmer is dan doorgaan...

26 maart 2025 Laatste update: 26 maart 2025 Laméco
De sunk cost fallacy – en waarom stoppen soms slimmer is dan doorgaan...

Stel, je hebt kaartjes gekocht voor een concert. Niet goedkoop, maar je had er zin in. Het is inmiddels de avond zelf: de reviews zijn bar slecht, je bent moe, het regent en je hebt helemaal geen zin meer. Maar ja… je hebt er al voor betaald. Dus je gaat tóch.

Herkenbaar? Dat is de sunk cost fallacy. De natuur van mensen om ergens mee door te gaan, omdat je er al zoveel tijd, geld of moeite in hebt gestoken. Zelfs als je allang weet: dit wordt ‘m niet.

Durven stoppen: waarom doorgaan niet altijd de moedige keuze is

📌 Wat gebeurt er bij projecten?
👉 Het project loopt uit. Maar hé, we zijn al zo ver...
👉 Niemand gebruikt het platform. Maar we hebben er al zoveel ingestoken...
👉 De scope verandert. Maar stoppen? Dat voelt als falen...

En dus blijven teams bouwen. Er gaan nóg meer uren, geld en energie in. In de hoop dat het toch nog goedkomt. Maar echt… het wordt zelden beter.

Wat zou je moeten doen? 💡

Eerlijk evalueren, verantwoordelijkheid nemen, bijsturen.
Laméco gelooft dat je beslissingen moet nemen op basis van waar je naartoe wilt, niet op basis van wat je al hebt uitgegeven.

Daarom helpen we opdrachtgevers soms ook om opnieuw naar hun digitale project te kijken. Met een frisse blik. Nooit om te oordelen, maar om scherp te stellen: wat heb je écht nodig, wat kan weg, en wat is nog relevant?

Dat vraagt om durf van jou als opdrachtgever, maar ook om structuur vanuit het bureau. Wij werken met een super duidelijke diagnose aan de start van elk traject. We zoomen snel in op wat ertoe doet. Die voorspelbaarheid geeft rust én ruimte om wél flexibel te blijven als het moet.

Stoppen is geen mislukking 🚀

Dus wanneer je denkt: "We kunnen nu toch niet meer terug?" stel jezelf dan deze vraag:
"Levert dit straks op wat we écht nodig hebben?"

Zo niet? Dan is stoppen geen verlies. Maar juist een teken van visie en leiderschap.

Voorbeeldje? ✈️

Wat Laméco betreft is de Concorde het mooiste vliegtuig ooit. Iconisch ontwerp, unieke prestaties. Maar economisch? Dat kon wel ietsje beter.. Een klassiek voorbeeld van de sunk cost fallacy. De samenwerking tussen Frankrijk en Groot-Brittannië begon met een geschatte investering van 150 miljoen pond, maar kostte uiteindelijk meer dan 1,3 miljard pond. De opbrengsten kwamen uit op slechts 6% van de originele begroting. De laatste vijf toestellen werden uiteindelijk verkocht voor £1 per stuk...

Twijfel je over je project?

Laten we samen scherpstellen wat écht nodig is.

Gerelateerde artikelen