Symfony PHP Framework

01 september 2017 Laatste update: 24 november 2021 Zo werkt
Symfony PHP Framework

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar een website die volledig naar eigen wens opgezet kan worden en daarnaast te koppelen is aan verschillende systemen. Omdat budgetten echter vaak niet oneindig zijn, is het belangrijk dat wij als webbouwer daar natuurlijk ook rekening mee houden. Om die reden bouwen wij websites met het open-source PHP*-Framework** Symfony.

Met dit framework kunnen eenvoudig websites worden gebouwd doordat verschillende elementen als basis dienen. Deze basis zorgt ervoor dat er minder herhalend werk hoeft plaats te vinden en wij sneller, en dus ook goedkoper, een volledige website of maatwerk systeem kunnen ontwikkelen.

* PHP= een programmeertaal die wij gebruiken om onze systemen in te schrijven.
** Framework= een verzameling hulpmiddelen die de ontwikkeling bevorderen en/of sneller maken

Wat kunnen we realiseren met Symfony?

Of je nu een eenvoudige of juist uitgebreide website wenst of een maatwerk systeem met diverse koppelingen, met Symfony kunnen we dit allemaal realiseren.

Symfony wordt vaak ten onrechte vergeleken met een CMS (contentmanagementsysteem). Een CMS is bedoeld om de content van je website bij te houden en maakt in 90% van de gevallen gebruik van templates. Hierbij is het moeilijk om maatwerk te leveren omdat je moet werken volgens de restricties van een template. Bij Symfony is dit niet het geval. Dit framework is juist ontwikkeld om op eenvoudige wijze de verschillende elementen van een website te combineren (webshop/contact/blog). Hierdoor is het een stuk makkelijker om maatwerk te leveren.

Doordat Symfony zoveel vrijheid biedt, kunnen we ook eenvoudig koppelingen maken tussen verschillende projecten. Stel je voor, je wil een website met vrij statische content waarbij je in de toekomst eventueel een koppeling wenst met het intranet of een module om klanten te beheren. Dankzij Symfony is dit allemaal te realiseren door het toevoegen van losse elementen aan een bestaand systeem. Hierdoor kunnen we een bestaand systeem verder uitbreiden en hoeven we niet vooraf al te beginnen met het ontwikkelen hiervan. Dat scheelt natuurlijk in ontwikkeltijd en bespaart de klant uiteindelijk geld!

code symfony

De voordelen van Symfony op een rijtje

Nu er een goed beeld is geschetst van wat Symfony is, gaan we kijken naar de voordelen en waarom we voor Symfony kiezen.

  1. Reputatie: Symfony heeft door de jaren heen veel developers en bedrijven weten te strikken om hun software te gebruiken. Er is dus een grote community en hierdoor is het ook makkelijker om projecten over te dragen aan andere developers. Je zit dus niet vast aan je webbouwer.
  2. Prestaties: Niet onbelangrijk, een framework is vaak 'te groot' voor wat je ermee doet. Hiermee bedoelen we dat veel functies vaak niet eens gebruikt worden. Symfony speelt daar goed op in en is helemaal gebouwd om snel te kunnen presteren.
  3. Informatie: Bij Laméco hebben we veel kennis in huis, maar we weten natuurlijk niet alles. We vinden het daarom belangrijk dat er genoeg te vinden is over de producten die we gebruiken. Bij Symfony zijn er genoeg handleidingen te vinden zodat we altijd vooruit kunnen wanneer we ergens tegenaan lopen.
  4. Modules: Zoals vermeld is Symfony herbruikbaar en maken vele andere developers ook modules die wij kunnen en mogen gebruiken. Dit zijn vaak modules die bij elk project terugkomen zoals een login-module of opslaan van afbeeldingen bijvoorbeeld. Dit scheelt weer in de ontwikkeltijd.
  5. Duidelijk: Wat Het is voor ons heel belangrijk dat we een project makkelijk kunnen overdragen. Niet alleen naar collega's binnen Laméco maar indien nodig ook naar externe partijen. Hierdoor kunnen we projecten snel van elkaar overnemen en dat levert weer meer snelheid op binnen het project.
Gerelateerde artikelen