Wat is het beste CMS voor je website?

24 oktober 2021 Laatste update: 24 december 2021 Zo werkt
Wat is het beste CMS voor je website?

Een belangrijke keuze bij het ontwikkelen van een website is welk contentmanagementsysteem er gebruikt wordt. Dit heeft namelijk invloed op veel belangrijke factoren binnen het traject, maar zeker ook daarna. Maar wat is eigenlijk het beste CMS voor jouw website?

Wat is een CMS?

Een CMS (contentmanagementsysteem) is een afgeschermd systeem waarin de inhoud van een website beheerd kan worden zonder dat daar technische kennis voor nodig is. Denk hierbij aan het beheren van de teksten, afbeeldingen en eventuele documenten. Maar ook voor controle over belangrijke onderdelen van zoekmachineoptimalisatie en de structuur (sitemap) van de website. Een CMS wordt dan ook wel de achterkant van de website genoemd.

Hoe kies je een CMS?

In de praktijk zijn er ontzettend veel verschillende contentmanagementsystemen beschikbaar. De eisen van elk project zijn anders, maar ook zaken als budget en doorlooptijd spelen een rol om een goede keuze te maken. Wij kiezen ervoor om met open CMS’en te werken. Dit heeft namelijk als voordeel dat deze systemen actief doorontwikkeld worden en dat opdrachtgevers niet afhankelijk van ons zijn (geen Lock-in).

Zelf hebben we op dit moment 2 favoriete systemen om mee te werken voor de projecten die we uitvoeren; Craft & Kunstmaan.

craft cms kunstmaan cms

Craft CMS

Craft CMS staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en is razendsnel voor zowel de bezoekers als de beheerder. Klinkt als een droom? Nou Craft CMS kan naar wens worden ingericht, en werkt met blokken in plaats van templates. Hierdoor is het eenvoudig om tekst, call-to-actions, afbeeldingen en quotes toe te voegen. Laméco zorgt ervoor dat de blokken worden afgestemd op jouw huisstijl.

Ben je het daarnaast ook zat om te switchen tussen twee schermen bij het vullen of aanpassen van een pagina/website? Ook hiervoor heeft Craft de juiste oplossing. Er kan namelijk gewerkt worden met een live-weergave, waardoor je altijd exact ziet wat je waar toevoegt voordat je het daadwerkelijk live zet.

Bovendien is het eenvoudig om te koppelen met verschillende marketingtools zoals bijvoorbeeld Salesforce en Mailchimp. Dit scheelt een hoop tijd en gedoe, waardoor jij je kan blijven focussen op de zaken die echt belangrijk zijn.

Laméco is daarnaast ook verified partner van het Craft CMS. Hierdoor krijgen we extra ondersteuning en zijn we altijd op de hoogte van de nieuwe integraties en features die we ook voor jou kunnen toepassen.

Kunstmaan CMS

Een ander pakket is Kunstmaan, een systeem waarmee veel mogelijk is, maar meer ontwikkeltijd kost. Belangrijk om te weten: Kunstmaan is een CMS dat fantastisch werkt binnen het PHP framework Symfony.

Wij gebruiken Symfony voor de ontwikkeling van heel veel webapplicaties. Symfony is een van de grootste en meest bekende frameworks binnen de programmeertaal PHP. Het gebruik van Kunstmaan binnen dit framework zorgt ervoor dat we complete vrijheid hebben. We kunnen dus een volledig maatwerkdesign maken en ook alle functionaliteiten en koppelingen naar andere systemen ontwikkelen die wenselijk zijn. Daarnaast is Kunstmaan onderhoudsvriendelijk, het is niet nodig om elke week een update te installeren.

Het feit dat Kunstmaan vaak komt met een maatwerkoplossing, zorgt ervoor dat het realiseren van een applicatie met dit CMS meer tijd en kosten met zich meebrengt. Alle onderdelen zullen precies op maat geconfigureerd en ontwikkeld worden net als eventuele koppelingen met andere systemen.

Wat kies je?

Beide systemen zijn heel erg goed. De verschillen zitten in details. Afhankelijk van de wensen van de website op korte en lange termijn, budget en doorlooptijd kan er een weloverwogen keuze worden gemaakt.

Om je toch alvast op weg te helpen een goede keuze te maken, hebben we de belangrijkste verschillen naast elkaar gezet:

craftCMS versus Kunstmaan
Gerelateerde artikelen