Wat is PHP en Waarom moet je dit updaten?

14 september 2022 Laatste update: 14 september 2022 Zo werkt
Wat is PHP en Waarom moet je dit updaten?

Als je iets met websites te maken hebt, of je bent opdrachtgever van Laméco, heb je vast wel eens van de term “PHP” gehoord. Toch blijft het voor veel mensen weinig- tot nietszeggend, terwijl PHP hartstikke leuk en belangrijk is! Wil je weten wat PHP eigenlijk is en waarom het belangrijk is om dit up-to-date te houden? Lees dan hier verder.

Wat is PHP eigenlijk?

PHP staat voor Hypertext Preprocessor. Het is een scripttaal die zorgt voor gegevensverwerking (ontvangen en verzenden) aan de serverkant van een website. PHP is open source en wordt door het grootste deel van alle websites gebruikt, wel 80%!

Een hoop belangrijke onderdelen van je website zijn afhankelijk van PHP, bijvoorbeeld:

  • De afhandeling van formulieren

  • Verzenden en ontvangen van cookies

  • Communicatie met databases

  • Het tonen van dynamische onderdelen zoals “producten” of “blogs”

  • Inloggen in het CMS

  • Data beveiligen

Zoals je ziet, zit het verweven in je gehele systeem. Is PHP nou de enige mogelijkheid om al deze zaken te laten werken? Natuurlijk zijn er ook andere methoden, maar die zijn niet zo mooi als PHP, als het aan ons ligt.


Wat zijn de voordelen van PHP?

Ongeveer 80% van alle websites zijn gebouwd met PHP. Net als alle websites van Laméco. Dat zal wel een goede reden hebben! Wat zijn eigenlijk de voordelen van PHP?

  • Het werkt op ieder besturingssysteem, dus ook op dat van jouw PC, tablet of telefoon

  • PHP bestaat al sinds 1994, dus er is een hoop documentatie beschikbaar en het is sterk doorontwikkeld

  • Het is gratis te gebruiken en is open source

  • Doordat het werkt op (bijna) alle soorten servers, is het gemakkelijk te hosten

  • PHP kan samenwerken met veel verschillende soorten databases

Het is dus niet voor niets dat er zo veel van PHP gebruik gemaakt wordt.

Waarom moet je PHP (blijven) updaten?

Net als de software en alle apps op je telefoon, moet ook PHP periodieke updates ondergaan. Er komen steeds meer nieuwe versies van PHP beschikbaar en de ontwikkeling hiervan gaat steeds sneller. Hieronder vind je de belangrijkste redenen om PHP te updaten op een rij:

Veiligheid

Elke nieuwe versie van PHP wordt voor 2 jaar ondersteund. Wanneer jouw PHP versie niet meer ondersteund wordt, wordt deze ook niet meer beveiligd tegen kwetsbaarheden. Wordt er een “lek” gevonden, dan kunnen mensen met kwade bedoelingen hun gang gaan. Denk hierbij aan code-injectie, overflow, DoS, geheugen corruptie, XSS, bypass, het doorlopen van mappen en het verkrijgen van informatie.

Een PHP versie die niet meer ondersteund wordt, wil je dus absoluut niet hebben op je website. In de ondersteunde versies wordt een dergelijk “lek” direct gedicht.

Performance & nieuwe features

Met nieuwe PHP versies gaat de performance van websites ook sterk vooruit. Bijvoorbeeld, PHP 7.3 kon al bijna 3x zoveel transacties (verzoeken) per seconde uitvoeren dan PHP 5.6. Hiermee werden websites niet alleen sneller maar ook stabieler. Deze ontwikkelingen op gebied van performance zullen alleen maar blijven groeien.

Naast performance in de vorm van snelheid en stabiliteit, komen nieuwe versies ook gepaard met nieuwe technieken die een developer kan gebruiken. Deze nieuwe technieken zorgen voor efficiëntere werking van de code.

Ondersteuning

Vaak maak je in een website gebruik van 3rd party plugins of koppelingen met andere systemen. Deze software zal ook updates ondergaan. Die updates worden vaak nog uitgebracht voor oudere PHP versies, maar dat gaat meestal maar een paar versies terug. Is jouw PHP versie té verouderd, dan kan het goed dat langzaam functionaliteiten op je website kapot zullen gaan. Bij hele oude versies (PHP 5.0 bijvoorbeeld) kan het zelfs zo zijn dat het te oud is om te updaten en is je systeem “total loss”.

Het blijft dus van groot belang om de PHP versie up-to-date te houden!

Wil je hier meer over weten? Bel ons gerust of neem contact op via het onderstaande formulier.

Wil je meer weten over PHP updates?

Gerelateerde artikelen