Wat hebben API's en obers gemeen?

14 augustus 2023 Zo werkt
Wat hebben API's en obers gemeen?

We hebben het er wel veel over.. maar wat zijn API koppelingen eigenlijk? En waarom zijn ze van grote waarde voor websites en webapplicaties?

API Koppelingen: De definitie

API staat voor Application Programming Interface. Dit is een reeks definities, protocollen en hulpmiddelen waarmee softwareapplicaties met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen uitwisselen. In eenvoudige bewoordingen fungeren API koppelingen als bruggen tussen verschillende systemen, waardoor ze als één geïntegreerde eenheid kunnen samenwerken. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop een ober fungeert als een tussenpersoon tussen gasten en de keuken in een restaurant.

Het restaurant en de ober

Stel je een druk restaurant voor, gasten willen hun bestellingen plaatsen en de keuken gaat bestellingen bereiden. De ober speelt een cruciale rol in dit proces. Hij neemt de bestellingen van de gasten op, brengt deze over naar de keuken, communiceert eventuele speciale verzoeken en serveert uiteindelijk het heerlijke gerecht aan de gasten.

In deze context is de ober als een API. Hij vertaalt de wensen van de gasten naar de taal die de keuken begrijpt. De keuken bereidt het eten en geeft het terug aan de ober, die het vervolgens aan de gasten serveert. De ober fungeert als de naadloze verbindingslijn tussen de eetzaal en de keuken, net zoals API koppelingen gegevens naadloos kunnen overbrengen tussen verschillende softwaretoepassingen.

Voorbeelden van toepassingen

API koppelingen hebben talloze praktische toepassingen. Ze kunnen bijvoorbeeld:

 1. Automatisering van Taken: API koppelingen kunnen repetitieve taken automatiseren door gegevens uit het ene systeem over te dragen naar een ander systeem, waardoor handmatige invoer wordt verminderd.
 2. Efficiëntie Verbeteren: Door systemen te koppelen, kunnen bedrijven informatie efficiënter delen en analyseren, waardoor snellere en nauwkeurigere besluitvorming mogelijk wordt.
 3. Klantbeleving Verrijken: API koppelingen kunnen helpen om een consistente en gepersonaliseerde klantervaring te bieden door informatie uit verschillende bronnen te integreren.
 4. Bedrijfsprocessen Stroomlijnen: API koppelingen maken het mogelijk om verschillende afdelingen en systemen binnen een organisatie met elkaar te laten samenwerken, wat leidt tot meer gestroomlijnde bedrijfsprocessen.


Koppelingen die Laméco vaak implementeert

Enkele van de veelgebruikte API koppelingen die we regelmatig implementeren, omvatten:

 • Afas: Hiermee kunnen bedrijven HR- en salarisadministratieprocessen stroomlijnen en synchroniseren.
 • Exact (Online): API koppelingen met Exact maken een naadloze uitwisseling van financiële gegevens en boekhoudinformatie mogelijk.
 • Gripp: Deze koppeling automatiseert projectmanagement en urenregistratie voor een efficiëntere bedrijfsvoering.
 • Recruitee: Met deze integratie kunnen HR-teams wervingsprocessen stroomlijnen en kandidaatgegevens synchroniseren.
 • Dynamics CRM: API koppelingen met Dynamics CRM vergemakkelijken klantrelatiebeheer en verkoopactiviteiten.
 • Salesforce: Integratie met Salesforce biedt uitgebreide mogelijkheden voor klantrelatiebeheer en gegevensanalyse.
 • HubSpot: Deze koppeling verbetert marketingautomatisering en klantbetrokkenheid.
 • Google Maps: De koppeling met Google Maps maakt locatiegebaseerde diensten mogelijk voor betere interactie met klanten.
 • SAP: API koppelingen met SAP zorgen voor naadloze gegevensuitwisseling binnen organisaties.
 • Mailchimp: Integratie met Mailchimp vereenvoudigt e-mailmarketing en communicatie.


Meer weten over API's?

We vinden het geweldig om samen na te denken over koppelingen tussen systemen!

Gerelateerde artikelen