Zo werkt een Headless CMS

30 augustus 2023 Zo werkt
Zo werkt een Headless CMS

De opkomst van headless CMS-systemen heeft de manier waarop digitale inhoud wordt beheerd, geleverd en geconsumeerd, gerevolutioneerd. Headless CMS-systemen, wat zijn dat en wat zijn de voor en nadelen van systemen.

De verschillen: Traditioneel CMS 👵

In een traditioneel CMS, bijvoorbeeld WordPress, heb je een alles-in-één platform. Hiermee kun je niet alleen de inhoud (tekst, afbeeldingen, video's) maken en bewerken, maar het regelt ook de manier waarop de inhoud wordt weergegeven op de website. Je selecteert een thema, past het aan en plaatst vervolgens je content in vooraf gedefinieerde vakken op de pagina.

Voorbeeld: Je schrijft een nieuw blogartikel over de nieuwste trends in Wordpress. Je logt in op het CMS, gaat naar de blogsectie, kiest een sjabloon en voegt je tekst en afbeeldingen toe in de voorgeschreven ruimtes. Het CMS regelt hoe de pagina eruitziet op basis van het geselecteerde sjabloon.


De verschillen: Headless CMS 🎃

Bij een headless CMS, ligt de focus op het beheren van content los van de manier waarop het wordt gepresenteerd. Het CMS biedt een backend waarin je content kunt maken en organiseren, maar het heeft geen ingebouwde frontend voor het tonen van de content. In plaats daarvan gebruik je API's om de content op te halen en weer te geven op verschillende apparaten en platforms, zoals websites, mobiele apps en smartwatches.

Voorbeeld: Je schrijft hetzelfde blogartikel in een headless CMS. Je voegt de tekst, afbeeldingen en metadata toe aan het CMS. Vervolgens gebruik je API om deze content op te halen en dynamisch weer te geven op je website, mobiele app en andere platforms. Hierdoor heb je volledige controle over de presentatie en het ontwerp van de content op verschillende apparaten.

Voorbeelden van Headless systemen

  1. Contentful
    • Gratis licentie afhankelijk van gebruikers en behoeften;
    • Cloud hosting beschikbaar;
    • Krachtige media library voor het beheren en bewerken van afbeeldingen.
  2. Sanity
    • Gratis licentie beschikbaar, maar betaalde variant kan nodig zijn;
    • Ondersteuning voor een query tool in de content app;
    • Front-end templates beschikbaar voor verschillende frameworks;
    • Mogelijkheden voor samenwerking in de content app.
  3. Kontent
    • Gratis voor testdoeleinden;
    • Samenwerkingstools in de content app;
    • Geavanceerde AI-mogelijkheden zoals samenvattingen, paragraafgeneratie en tonaliteitsaanpassing.
  4. Strapi
    • Volledig open source en gratis te gebruiken;
    • Zowel zelfhosting als Strapi cloud hosting beschikbaar (tegen betaling);
    • Ingebouwde media library voor het beheer en bewerken van afbeeldingen.

Dikke diclaimer:

Bovenstaande verandert natuurlijk waanzinnig snel, check daarom altijd even de website van de aanbieders of vraag het even aan je favoriete medewerker van Laméco :).

Hosting, content en media?

  • Cloud Hosting:
    Bijna alle geselecteerde CMS-systemen bieden cloud hosting, wat de implementatie en schaalbaarheid vergemakkelijkt. Alleen Strapi biedt hosting in je eigen omgeving aan, naast de hosting in de cloud.
  • Media Library:
    Alle geselecteerde systemen hebben krachtige media libraries waarmee afbeeldingen efficiënt kunnen worden beheerd en bewerkt, wat essentieel is voor visueel aantrekkelijke content.
  • Visual Content Editing: Sommige systemen hebben visuele content editing ingebouwd, terwijl andere dit mogelijk als een plug-in ondersteunen. De noodzaak hiervan hangt af van de specifieke behoeften van je project.

De beste keuze?

Een traditioneel CMS combineert contentcreatie en presentatie in één platform, terwijl een headless CMS de twee scheidt. Een headless CMS biedt meer flexibiliteit doordat het dezelfde content op verschillende manieren kan tonen, afhankelijk van het apparaat of de context. Dit maakt het gemakkelijker om consistente content over meerdere kanalen te beheren.

Weten wat het beste bij je past?

Laméco kantoor Eindhoven F1 simulator
Gerelateerde artikelen