Werkt Google Maps niet meer? Google wijzigt prijsbeleid

17 juli 2018 Digitaal doen
Werkt Google Maps niet meer? Google wijzigt prijsbeleid

Vanaf 16 juli 2018 hanteert Google actief het nieuwe prijsbeleid voor zakelijk gebruik van Google Maps. Concreet betekent dit dat je gaat betalen voor elke keer dat een landkaart ingeladen wordt op je website.

Sinds de lancering van Maps in 2005 was deze dienst gratis voor gebruikers die niet boven een bepaald gebruiksmaximum uitkwamen. Tot aan de invoering van het nieuwe tariefplan op 11 juni 2018, werden deze oude tarieven gehanteerd. Per half juli 2018 is dit dus gewijzigd en ben je verplicht om een betaalaccount aan te maken waarbij je alleen betaalt voor wat je gebruikt; ofwel pay-as-you-go.

Kostencompensatie vanuit Google

Ter compensatie van deze gebruikskosten ontvang je van Google een maandelijks terugkerend tegoed van $200,-. Dit kan specifiek ingezet worden voor het gebruik van Maps, Routes of Places op je website. Je krijgt daarbij de mogelijkheid om gebruikslimieten in te stellen binnen je account om onverwachte kostenstijgingen te voorkomen.

Wat zijn de gevolgen voor jou?

Wanneer je niets aanpast, zal Google Maps niet meer weergegeven kunnen worden op je website. Toont jouw website veel locatie- en/of route-informatie, dan kan het zijn dat je voortaan moet gaan betalen voor het tonen van Google Maps. Het maandelijkse tegoed van $200,- dekt momenteel 100.000 laadacties van een statische kaart (afbeelding van een specifieke locatie gegenereerd door Google Maps). Bij het gebruik van dynamische kaarten (interactieve kaarten waarin je kunt navigeren) worden op dit moment 28.500 laadacties gedekt met het tegoed.

Laméco maakt veelal gebruik van dynamische kaarten op websites van opdrachtgevers. Wanneer het aantal laadacties op jouw website onder het beschreven aantal laadacties blijft, zullen de extra kosten voor jou niet relevant zijn. Opdrachtgevers van websites die wel boven dit aantal uitkomen doordat zij veel locatie-informatie tonen, krijgen op basis van het maandelijkse gebruik aan het eind van elke maand vastgesteld wat de extra kosten zijn.

Help! Wat nu?

Geen nood, wij helpen je graag verder met de nodige aanpassingen. Om de Google Maps-landkaarten te kunnen blijven gebruiken op je website, dien je een eigen account aan te maken bij Google. Nadat je hierin je betaalgegevens hebt ingevoerd, kun je de rest aan ons overlaten. Wij regelen de aanvraag van de noodzakelijke API-key en maken de nieuwe koppeling met je website.

Gebruik je Google Maps enkel om je vestigingslocatie te tonen op je website? Dan kun je ook overwegen om gebruik te maken van een statische landkaart. De kans is dan groot dat je, bij gebruik van het tegoed van $200,-, geen extra kosten hoeft te maken.

We helpen je graag!

Wens je ondersteuning bij deze aanpassing, dan helpen we je hier graag verder mee. Neem contact met ons op via helpdesk@lameco.nl of bel even met 040 - 8200 770.