Rechtermuisknop uitschakelen op website of niet

20 september 2012 Laatste update: 24 november 2021 Zo werkt
Rechtermuisknop uitschakelen op website of niet

Veel bedrijven (of webmasters) willen hun teksten, afbeeldingen of broncode beschermen. Dat is logisch want het kost veel tijd en geld om de zaken te laten maken. Dan wil je niet dat ze een week later op een andere website opduiken. De meest voor de hand liggende manier om content te beschermen is door het uitschakelen van de rechtermuisknop. Dit wordt door Laméco niet aanbevolen om de volgende redenen;

Niet gebruiksvriendelijk

Regel nummer 1 op internet: als je website niet gebruiksvriendelijk is verlies je het van de concurrent. De acties die onder de rechtermuisknop staan, zijn niet enkel bedoeld om content te kopiëren. Functies als 'Toevoegen aan favorieten', 'Openen in een nieuw tabblad (of venster)' zitten er ook onder verstopt. Je irriteert je bezoekers door deze functies voor hen uit te schakelen.

Is je bezoeker een dief?

Vaak krijg je na het gebruik van de rechtermuisknop een melding als 'Het is verboden te kopiëren' . Hierbij ga je er dus vanuit dat de bezoeker die deze knop gebruikt een dief was. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. En wat als de bezoeker de content wilde stelen? Dan doet hij het toch wel. Het is zeer eenvoudig om deze 'beveiliging' te omzeilen. Bijvoorbeeld door de toetsencombinatie 'Ctrl+U' of via het menu van de browser.

Doe ik het goed?

Het is duidelijk dat de rechtermuisknop uitschakelen een slecht idee is. Het beste is om de rechtermuisknop gewoon in leven te laten. Heb je toch iets wat niemand van je mag stelen, zet het dan achter een login of beveilig het met een wachtwoord. Het nadeel is dan dat de potentiële klant het ook niet meer kan zien. Je kan jezelf afvragen of dit handig is. Als je iets op internet zet dan kan een bezoeker van je website ook altijd bij de broncode van de internetpagina komen. Daar is niets aan te doen. Gaat je concurrent er toch met je intellectueel eigendom vandoor? Neem dan contact met ons op.