Hoelang doet Google over het indexeren van mijn website?

01 november 2017 Laatste update: 02 mei 2022 Zo werkt
Hoelang doet Google over het indexeren van mijn website?

Je hebt net een nieuwe website en wilt deze zo snel mogelijk laten indexeren door Google zodat je snel gevonden wordt op het internet. Gemiddeld duurt dit ongeveer 4 dagen tot 1 maand. Dat is best een lange periode maar er zijn ook ontzettend veel websites op het internet die stuk voor stuk geïndexeerd moeten worden!

Google heeft het ontzettend druk

Er zijn meer dan 3,5 miljard webpagina’s te vinden op het internet! Het is voor Google natuurlijk onmogelijk om deze allemaal elke dag in de gaten te houden. Naast alle nieuwe websites die er dagelijks bijkomen moeten ook alle bestaande websites worden gecontroleerd op veranderingen. Daarom kan het een tijdje duren voordat jouw website aan de beurt is. De indexering van websites blijft in beweging en verandert iedere dag. Het algoritme van Google blijft zich namelijk verder ontwikkelen en veranderd soms wel twéé kéér per dag!

Advies nodig bij het indexeren van jouw website?

Laméco zorgt ervoor dat jouw website volgens de richtlijnen geïndexeerd wordt!

Tips voor een snellere indexering van Google

Als je een nieuwe website hebt en wilt dat deze zo snel mogelijk geïndexeerd wordt, dan kun je een paar acties ondernemen om het proces te versnellen.

Sitemap
De eerste actie is om gebruik te maken van Search Console van Google. Als jouw website is geverifieerd kan je een sitemap toevoegen. Een sitemap geeft Google aan hoe de structuur van de website in elkaar zit en dus ook hoe jouw website het beste gescand kan worden. Naast Search Console kun je ook in de robots.txt aangeven waar de sitemap te vinden is.

De juiste techniek
Daarnaast heeft de techniek van een website ook invloed op de snelheid van indexeren. De meeste sites kunnen gemakkelijk geïndexeerd worden maar het kan voorkomen dat bijvoorbeeld JavaScript of Flash links kunnen blokkeren.

Crawl-maximum
Elke website krijgt van Google een bepaald crawl-maximum dat aangeeft hoeveel pagina's elke dag worden gecrawld. Het is dus belangrijk om aan te geven welke URL's niet gecrawld hoeven te worden. Dit zorgt ervoor dat de belangrijkste pagina's vaker gecrawld worden. In de robots.txt kun je aangeven welke pagina's niet gecrawld hoeven te worden.

Cross linking
Ten slotte kun je gebruik maken van links op social media en andere websites. Door bijvoorbeeld blogs te schrijven en deze te delen op social media, valt jouw website sneller op. Google ziet ook dat andere websites naar jouw pagina doorlinken, waardoor jouw website ‘belangrijker’ lijkt dan zonder deze links. Het indexeren kan zo sneller gaan dan normaal.

Hoeveel tijd heeft Google dus nodig?

Helaas kunnen we hier niet een simpel antwoord op geven. Uit ervaring weten we dat het soms maanden kan duren voordat je enig resultaat ziet in bijvoorbeeld een stijging van je organische posities. Het is dus zaak om geduld te hebben en het Google zo gemakkelijk mogelijk te maken om je site te kunnen crawlen!

Advies nodig bij het indexeren van jouw website?

Heb je vragen?

Stel ze gerust, Iris staat voor je klaar!

  Bel Iris
Iris Laméco
Interesse in een strategische sessie? Plan direct in met Iris!
Gerelateerde artikelen