De historie achter het logo en de naam van Laméco

27 juni 2014 Laméco
De historie achter het logo en de naam van Laméco

Regelmatig krijg ik de vraag hoe wij aan ons logo komen. Naast dat we er hartstikke trots op zijn, is het ook een erg leuk verhaal. Waar andere bedrijven zoeken naar een brand story, heeft Laméco een mooie geschiedenis.

Neffe 't woonhuis

Deze begint ergens rond 1930. Laméco was toen een sigarenfabriek in Eindhoven. De fabriek was eerst gevestigd op de Paradijslaan 14 en later op de Tongelresestraat 260. Zoals Karel Lammers (de opa van Daan) in een interview vertelde:

“Via d’n achterum neffe ’t woonhuis kwamde bij ’t sigarenfabriek, in d’n goeie glorietijd werkten er zowa vijftig sigarenmakers en twee ringsters veur ’t plekken van de bandjes. Tinus Vogels van de Collse watermolen leverde de plenkskes voor de sigarenkistjes”

Karel Lammers (in: “Een wandeling door Tongelre”)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in de sigarenfabriek door Philips in stilte gewerkt aan de ontwikkeling van de televisie onder leiding van ir. Bosch. Later is de fabriek gesloten.

Sigarenbandje en een internetbureau?

Als internetbureau hebben we met het sigarenbandje misschien wel één van de oudste logo’s in onze branche. Toen we begonnen met Laméco hebben we bewust gekozen voor de mooie historie achter het merk. Een naam die jaren geleden al in Eindhoven hoorde hebben we een nieuw leven ingeblazen. Het logo heeft helemaal niets te maken met ons werk.

Sigaren van Laméco zijn voor zover ik weet niet meer te verkrijgen. Misschien maar goed ook, want ik rook eigenlijk nooit…