Joulz
De energiemarkt is complex. Joulz weet als geen ander dat het niet eenvoudig is om de juiste schakels aan elkaar te verbinden. Met Joulz als meetverantwoordelijke en expert op het gebied van middenspannings-installaties...
Meer info Tegenwoordig hoor je steeds vaker de term API-koppeling, maar wat is het nu precies? Simpelweg zorgt een API (voluit geschreven Application Programming Interface) ervoor dat een systeem aan andere systemen informatie beschikbaar stelt. Het kan zo zijn dat systeem A een API heeft en systeem B het ophaalt, maar wanneer beide systemen een API hebben kunnen de systemen ook met elkaar communiceren. Zo kunnen gegevens makkelijk en veilig uitgewisseld worden met elkaar.
Een API wordt vaak ontwikkeld door de softwareontwikkelaar van het betreffende systeem. Laméco kan met zo’n systeem vervolgens koppelen zodat je in jouw systeem deze gegevens kan gebruiken.
API-koppelingen komen vaker voor dan je denkt. Enkele simpele voorbeelden zijn maatwerk websites of webapplicaties die data laten zien zoals het weer, file informatie of verjaardagen (die komen dan bijvoorbeeld uit een CRM-systeem).
Meer geavanceerde API’s zorgen er bijvoorbeeld voor dat productgegevens of klantgegevens worden uitgewisseld tussen een ERP-systeem en de website. Uitgebreide API-koppelingen kunnen op deze manier systemen updaten en gegevens bewerken of verwijderen.
Naast de “standaard” API-koppelingen wordt er tegenwoordig ook steeds vaker gekoppeld tussen offline en online. Een term die je vaak voorbij hoort komen is “Internet of Things”. De LAPI, ofwel de Laméco API, is een API waar data naar toegestuurd kan worden en waarmee eigen systemen gebouwd kunnen worden. Bijvoorbeeld een fabriek die “offline” sensoren heeft om bepaalde dingen te meten, zoals de actuele voorraad, die data kunnen ze naar de LAPI sturen. Zo verbinden we dus offline met online.