HOTJAR
INZICHT IN BEZOEKERSGEDRAG

De statistieken van je website laten zien dat er veel bezoekers naar je website komen maar dit zie je niet terug in conversies. Waarom vullen ze dat ene formulier niet in en doen ze niet wat jij wilt? Om dit inzichtelijk te krijgen kan een visuele weergave van het bezoekersgedrag meer duidelijkheid geven. Dat formulier blijkt namelijk net iets te lang te zijn en op de button waarvan jij dacht dat hij opviel, wordt haast niet geklikt. Tijd voor een verbeterslag!

HEATMAPS

Om inzicht te krijgen in het kijk-, klik- en scrolgedrag van bezoekers is het maken van heatmaps een grote aanrader. Heatmaps van specifieke pagina’s leggen visueel vast hoe bezoekers door je pagina's klikken en scrollen. Dit kan zelf's per apparaat gefilterd worden zodat je ook inzicht krijgt in het surfgedrag op de mobiele website. De resultaten worden vervolgens in kaart gebracht op basis van drie factoren:

  1. Click - Een clickmap geeft een webpagina weer met daarop het klikgedrag van bezoekers weergegeven in gekleurde vlakken. Je ziet hiermee direct op welke afbeelding, button of andere element veel geklikt wordt.
     
  2. Move - Een move heatmap wordt gemaakt op basis van muisbewegingen. Hiermee kan worden afgeleid waar bezoekers naar kijken op een pagina. 
     
  3. Scroll - Scroll heatmaps geven inzicht in het scrollgedrag van bezoekers. Zo kun je zien dat bepaalde informatie bijvoorbeeld niet gevonden wordt omdat bezoekers er simpelweg voorbij scrollen. 

 

Heatmap - click - desktop

Voorbeeld van een click heatmap

VISITOR RECORDINGS

Een andere mogelijkheid om het bezoekgedrag binnen jouw website zichtbaar te krijgen is middels visitor recordings. Hiermee worden opnames gemaakt van het gedrag en de wijze van navigatie van bezoekers. Deze data maakt het visueel inzichtelijk hoe bezoekers door jouw website navigeren en kunnen waardevol zijn bij analyse van de website. De recordings kunnen op verschillende onderdelen gefilterd worden. Denk hierbij aan specifieke pagina's, soort browser, besturingssysteem en het soort apparaat van de bezoekers. Een eenvoudige manier om inzicht te verkrijgen in de sterke en zwakke punten van je website!