Arpa Learn Instituut

"Hoe kunnen we een betrouwbare site ontwikkelen, zodat trainees zich altijd kunnen inschrijven?"

De vraag

Een betrouwbare site waarbij het belangrijk is dat alle formulieren altijd werken, goed binnenkomen bij Arpa en makkelijk aan te passen zijn.

De aanpak

Middels de scrum methodiek zijn de fases gedefinieerd. Er zijn regelmatig zaken aangepast om een goede eerste versie live te zetten.

Het resultaat

  • Betrouwbare formulieren en site
  • +36% organische bezoekers binnen 6 maanden
  • Bekijk de website

De vraag

"Hoe kunnen we een betrouwbare site ontwikkelen, zodat trainees zich altijd kunnen inschrijven?"

Dit was de vraag die speelde bij Jacqueline Renders, Marketing & Communicatie bij Arpa Learn Instituut. "Onze site was 3,5 jaar oud. Dit is natuurlijk niet heel oud voor een site. Maar voor ons is het heel belangrijk dat trainees zich altijd kunnen inschrijven en dat alle formulieren makkelijk aan te passen zijn. Dit was bij onze oude site vaak een probleem. Wanneer we op de ene plek iets aanpasten, ging er aan de andere kant iets verkeerd. Daarnaast is het belangrijk dat een webbureau snapt hoe Arpa werkt, werken volgens scrum was dus ook een vereiste."

Oproep op social media

"Ik had een oproep geplaatst op Twitter en LinkedIn en Marieke Heesakkers van Berkvens tipte Laméco. Wij wilden niet een te groot bureau, zodat we de lijntjes kort konden houden. Ook vonden we het belangrijk dat ze uit de regio kwamen. Omdat we uit het verleden veel onzekerheden hadden, wilden we graag dat degene die het project ging uitvoeren meekwam tijdens het salestraject. Daan nam Martin, projectleider, mee. Hij begreep Arpa echt. De aanpak sloot perfect aan, wij als opdrachtgever werden er ook bij betrokken."

De aanpak

Lean werken met de scrum methodiek

"Bij een lean gedachtegoed hoort natuurlijk werken via scrum. We hebben van te voren alle fases gedefinieerd. Daarna hebben we nog regelmatig dingen aangepast. Ik heb wel een moment gedacht: Zijn we niet te snel begonnen met bouwen? Ik had toen nog geen goed beeld van het resultaat en wist niet of het goed aan zou sluiten. Het bleef natuurlijk spannend of alles goed zou gaan met de formulieren."

"Dit was de eerste keer dat we met een groter team aan een website werkten. Trello zorgt ervoor dat je als klant kunt zien waar Laméco mee bezig is en wanneer dingen klaar zijn om te testen. Nadeel t.o.v. live scrum (met echte post-its) is dat je niet goed kunt zien waar dingen op blijven hangen, je kunt het niet direct bespreken."

Het resultaat

"Het is een enorme stap vooruit! De site die we nu hebben werkt goed, is heel flexibel en heeft veel crossverbanden wat goed werkt voor de vindbaarheid en het gebruik. Wel is het systeem bewerkelijker dan gedacht. Wij delen veel berichten op social media. Tegenwoordig kun je niks meer bewerken in een gedeeld bericht op social media, dit vindt tegenwoordig plaats in het CMS zelf. Dat was in het begin wel wennen."

10%

lagere bounce

36%

meer organische bezoekers

35%

meer online contact

Betrouwbare site

"Ons primaire proces is dat we trainees binnenkrijgen die zich aanmelden via de site, waarna alle communicatie goed verloopt en iemand ook tijdens een training een gouden beleving ontvangt. De afsluiting volgt dan weer via de mail. Met het lean gedachtegoed is het belangrijk dat ons primaire proces top verloopt. De beleving van de klant staat altijd voorop. De look & feel van de website sluit dan altijd aan bij wat mensen op locatie zien. De site was voorheen af en toe een zwakke schakel. Daarnaast is het ook zo dat als de formulieren niet werken, we niks kunnen verkopen. Ook veranderen de trainingen vaak, waardoor het voor ons fijn is als die formulieren gemakkelijk aangepast kunnen worden."

"Al met al waren we dus op zoek naar een betrouwbare site en een flexibele partner. Iemand die met ons meedenkt. Intern was alles gefinetuned, de site was dat niet. Volgens de lean methode kunnen 3 mensen altijd iets overnemen. Door de samenwerking met Laméco kunnen we dit realiseren aangezien er altijd iemand van de helpdesk beschikbaar is."

Werken op locatie

"Ik heb zelf de gehele website gevuld. Gelukkig wijst zich dit behoordlijk vanzelf. Je kunt pagina's gemakkelijk dupliceren waardoor je niet elke keer de hele opbouw opnieuw hoeft te maken. Het toevoegen van het juiste formaat foto's viel wel tegen. Vaak kwam het net niet mooi uit. Je komt door het vullen ook achter fouten die eerder niet opvielen, dit werd wel altijd snel opgelost."

"Zelf heb ik gezorgd voor het vullen van de platte site. Inge is 1 dag langsgekomen bij Arpa om mee te helpen met de finishing touch. Samen hebben we de website als het ware in 3D gemaakt, zo hebben we o.a. gebruik gemaakt van crosslinking onderaan de pagina's. Het was heel fijn dat hier over meegedacht werd."

Goed vindbare website

Om de website meteen goed in te richten voor een optimale vindbaarheid, bestond sprint 1 o.a. uit een zoekwoordenonderzoek en sitemap. "Dit zoekwoordenonderzoek hebben we regelmatig uitgebreid om zeker te weten dat we alle relevante termen erin mee hadden genomen. Ook hebben we de namen van de trainingen aangepast op de zoekwoorden, zodat de trainingen ook beter vindbaar worden. Onze vaste tekstschrijver heeft alle zoekwoorden meegenomen in de teksten."

Alle inspanningen hebben ervoor gezorgd dat de website organisch al een flinke stijging toont.

Jacqueline Renders
Jacqueline Renders

Marketing & Communicatie bij Arpa Learn Instituut

Laméco is alle afspraken nagekomen. Het is een betrokken team met meedenkende en aardige mensen. We krijgen altijd snel reactie via de helpdesk. Ook is Laméco altijd helder in de kosten.

Meer weten over een maatwerk website?

Maatwerk websites