06/02/2019

Wat is
Artificial Intelligence?

Wat is AI

AI, Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie. Het zijn ingewikkelde termen die we steeds vaker horen, maar nauwelijks begrijpen. Is een AI een robot? Kan een robot intelligent zijn? Het begrip intelligentie is op zichzelf al reuze moeilijk uit te leggen. Gelukkig is het niet onmogelijk.

Artificial Intelligence in een notendop

Een AI is een systeem dat in de meeste gevallen wordt geprogrammeerd om een probleem op te lossen. Zo’n probleem kan variëren tussen simpele problemen zoals het vinden van de snelste route van A naar B met de trein en veel gecompliceerdere problemen zoals accurate voorspellingen doen op basis van data. 

Zelflerende AI's

Zelflerende Artificial Intelligence

Een AI kan een extreem efficiënt systeem zijn waarin van tevoren alles geprogrammeerd is om een specifiek probleem op te lossen, maar een AI kan ook zelflerend zijn. In dit tweede geval blijft de AI non-stop leren en streven naar perfectie.

Jij maakt er ook al gebruik van

Hoewel de werking van AI moeilijk uit te leggen is, mede omdat er hogere wiskunde bij komt kijken, is het gebruik van een AI hartstikke gemakkelijk. Sterker nog, de kans is nagenoeg 100% dat jij regelmatig gebruik maakt van artificial intelligence. Hier zijn een paar voorbeelden van AI’s die jij zou kunnen gebruiken:

  • Facebook – Waarschijnlijk is het eerste voorbeeld al raak. Facebook maakt veel gebruik van kunstmatige intelligentie om relevante content en advertenties te tonen per individuele gebruiker. Dit proces wordt volledig gestuurd door artificial intelligence.
  • Siri/Cortana/Alexa/Google assistant – De persoonlijke assistenten, die in o.a. smartphones verwerkt zitten, zijn zeer geavanceerde AI’s. Niet alleen kunnen zij spraak herkennen, ze kunnen er ook nog eens een nuttig op reageren door je van de juiste informatie te voorzien of een gewenste actie uit te voeren. 
  • Amazon – Ook de retail grootmacht Amazon maakt veel gebruik van artificial intelligence. Herken je zinnen zoals “anderen kochten ook” of “misschien ook interessant”? De suggesties van goederen die automatisch worden getoond op de website van Amazon worden ook gegenereerd door kunstmatige intelligentie.
Artificial Intelligence Voice Search

Is artificial intelligence de toekomst?

Er wordt op dit moment al veel gebruik gemaakt van AI’s en dat zal in de toekomst alleen maar toenemen. Alles wat wij als mensen kunnen, is in theorie door AI’s te vervangen. Door onze menselijke limieten (geheugen, rekensnelheid, etc.) zullen zelfs een hoop AI’s mensen gaan overtreffen in bepaalde activiteiten. Ben je benieuwd wat AI voor jou kan betekenen? Wij denken graag met je mee.

Meer weten over Artificial Intelligence?

Vraag het Martin