22/01/2016

Symfony Live London:
Workshop 'BDD your way out of legacy

Legacy code komt bij elk ICT-bedrijf voor, zo ook bij Laméco. Legacy code is oude code welke niet meer voldoet aan de standaard die vandaag…

LEGACY CODE VOLDOET NIET MEER AAN DE HUIDIGE STANDAARD

Legacy code komt bij elk ICT-bedrijf voor, zo ook bij Laméco. Legacy code is oude code welke niet meer voldoet aan de standaard die vandaag de dag wordt gebruikt om nieuwe systemen te programmeren. Omdat deze code verouderd is, willen developers hier liever niet mee in aanraking komen of hier verantwoordelijk voor zijn. Helaas kom je hier als developer haast niet onderuit.

Onze developer, Daan Buit, heeft tijdens het congres, Symfony Live 2015, een workshop bijgewoond over dit veel voorkomende probleem. Tijdens de workshop ‘BDD your way out of legacy’ werden een aantal tools en manieren gepresenteerd waarop je als bedrijf, en als programmeur, om kan gaan met legacy code.

DE BASIS: LEGACY CODE BEGRIJPEN EN OPRUIMEN

Wil je omgaan met legacy code? Dan is het belangrijk om te begrijpen wat de code nu eigenlijk is en doet. Wat vaak voor komt is dat de code een aantal jaren oud is en dat de developer deze zelf niet heeft geschreven. Wanneer een andere programmeur de code heeft geschreven, is het soms de vraag of het systeem kan worden uitgebreid of kan worden aangepast.

Tijdens de workshop ‘BDD your way out of legacy’, werd duidelijk dat het belangrijk is om te beginnen met de code te begrijpen om vervolgens de code op te ruimen. Op deze manier wordt de code korter (hoe korter, hoe beter) en beter leesbaar voor jezelf en je mede programmeurs. Zo krijg je meer inzicht in wat de bestaande functionaliteiten doen en hoe deze gebruikt kunnen worden. Is de code opgeruimd, dan kan hierop worden door gebouwd.

OUDE LEGACY CODE HERSCHRIJVEN, FUNCTIONALITEITEN BEHOUDEN

Tijdens de workshop werd ook aandacht besteed aan het testen van de oude codes. Wanneer een oude code wordt herschreven, uitgebreid of aangepast, is het van belang dat de originele functionaliteiten worden behouden.

Een van de manieren, waarop dit kan worden gedaan, is door geautomatiseerd te testen. Om geautomatiseerd te testen moeten test scripts worden geschreven die na elke wijziging uitgevoerd kunnen worden. Door middel van deze scripts wordt er gekeken of de oude functionaliteiten, die beschreven worden in de test, nog werken. In een test script kun je een bezoeker van een website, of een gebruiker van een systeem, nabootsen. De stappen die gevolgd zouden worden kunnen worden uitgevoerd door het script. Op deze manier kun je met zekerheid zeggen dat de oude legacy code nog steeds functioneert, naast het nieuwe gedeelte dat is gebouwd voor de klant.

Meer informatie?

Neem contact op