18/10/2017

Het open-source CMS
Kunstmaan

Een aantal weken geleden hebben we in onze blog uitgelegd welk CMS we gebruiken voor jouw website. Een van die CMS systemen is Kunstmaan. We hebben natuurlijk al kort aangegeven wat Kunstmaan is en wat het verschil is met WordPress, maar we duiken er graag dieper in om je een beter beeld te geven van het CMS waar we jouw website in bouwen.

Wat is Kunstmaan?

Kunstmaan is een content management system, oftewel een CMS. Met dit systeem kan de inhoud, en vaak ook het uiterlijk, van een website beheerd worden zonder dat hier technische kennis voor nodig is. Door het regelmatig plaatsen van bijvoorbeeld nieuwsberichten of het aanpassen van teksten, blijft de website up-to-date en aantrekkelijk voor (terugkerende) bezoekers.

Het Kunstmaan CMS wordt ontwikkeld door het gelijknamige internetbureau uit Leuven (België). Het bedrijf is in 1998 opgericht en telt inmiddels 70 werknemers verdeeld over twee vestigingen.  In 2011 is men gestart met het ontwikkelen van een CMS voor intern gebruik en sinds begin 2012 is het Kunstmaan CMS openbaar gemaakt. Laméco maakt sinds 2013 actief en veelvuldig gebruik van het Kunstmaan CMS.

De kracht van Kunstmaan

Naast dat Kunstmaan een gebruiksvriendelijk systeem is, zijn er meerdere redenen waarom Laméco graag gebruikt van maakt van dit CMS systeem.

 • Techniek
  Kunstmaan is ontwikkeld op basis van het bekende PHP framework ‘Symfony’. Dit framework biedt een solide basis door gebruik van betrouwbare software. Met regelmatige updates en een grote community als achterban, zit het met kwaliteit, veiligheid en ondersteuning wel goed. Dit geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om de focus te leggen op het ontwikkelen van uitbreidingen en maatwerk oplossingen.
 • Open Source
  Sinds 2012 is het Kunstmaan CMS een open source systeem. Dat houdt in dat de broncode openbaar is voor iedereen en dat deze kan worden gebruikt en doorontwikkeld door andere ontwikkelaars. Hierdoor is een hechte community ontstaan die actief uitbreidingen en verbeteringen ontwikkelen.
 • Gebruiker
  Een uitgangspunt van de ontwikkelaars van Kunstmaan is dat iedereen dit CMS goed moet kunnen gebruiken, ongeacht de technische kennis van een gebruiker. Door gebruik te maken van eenvoudige structuren ligt de focus op de inhoud en het uiterlijk van de website. Functionaliteiten zoals het dupliceren van pagina’s en berichten, en het direct bewerken van afbeeldingen in het CMS, zorgen voor vrijheid en een groot gebruiksgemak.
 • Mogelijkheden
  Gezien de grote vrijheid en flexibiliteit die het systeem biedt, is vrijwel alles op het gebied van websites mogelijk. Dit maakt het systeem geschikt voor het ontwikkelen van vele soorten maatwerk software zoals een landingspage of corporate website tot een uitgebreide website met koppelingen naar verschillende (externe) systemen.

Benieuwd wat wij hebben gerealiseerd met Kunstmaan?

Joulz

De energiemarkt is complex. Joulz weet als geen ander dat het niet eenvoudig is om de juiste schakels aan elkaar te verbinden. Met Joulz als meetverantwoordelijke en expert op het gebied van middenspannings-installaties...

Meer info

Lavans

Lavans, expert in bedrijfskleding, vloer- en sanitaire hygiëne, weliswaar een tikkeltje anders dan de rest, maar wel lekker zichzelf. En naast de op één na beste wasserij van de wereld, een prachtig en...

Meer info

Simac

Als puur Nederlands familiebedrijf is Simac actief in de Benelux en Midden-Europa. Bij middelgrote en grote organisaties levert Simac op basis van hoogwaardige technologie producten en diensten die altijd...

Meer info

Meer weten over Kunstmaan?

Vraag het Kevin