20/02/2018

Een bezoekje aan
Frontend Developer Love 2018

Frontend Developer Love 2018

Donderdag 15 februari was Sander aanwezig bij de Frontend Developer Love Conference 2018. Een dag vol met sprekers over frontend development, want frontend development is belangrijk voor zowel de gebruikerservaring als de vindbaarheid van jouw website. Hij deelt zijn ervaringen over deze dag!

Frontend development, wat is dat eigenlijk?

Voordat ik verder in ga op het evenement is het goed om uit te leggen wat Frontend development precies inhoudt.

Frontend development heeft alles te maken met wat de gebruiker ziet en hoe de gebruiker interactie heeft met de website die bezocht wordt. Het is de vertaling van een ontwerp naar een tastbaar interface in je browser. Om dit te realiseren wordt gebruik gemaakt van HTML, CSS en Javascript. Omdat er verschillende apparaten zijn (zoals desktop en mobiel) en de daarbij komende browsers waarop websites bekeken worden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de toegankelijkheid en snelheid van een website overal consistent is.

Wat is Frontend Developer Love?

Dit jaar was het eerste jaar dat er een grote conferentie werd gehouden voor Frontend Developer Love. Het ontstaan van de conferentie komt voort uit Frontend Developer Meetups die sinds oktober 2014 werden gehouden door Luke Thomas. De meetups hebben al meer dan 3000 bezoekers en 100 sprekers gehad uit verschillende hoeken van de Frontend Community. Na het groeiende succes van de meetups is er besloten een conferentie te houden om zo een nog groter publiek te kunnen bereiken.

Frontend Developer Love 2018 ging over de meest populaire frontend frameworks van het moment, namelijk Vue, React en Angular. Met in totaal 15 sprekers, waarvan 9 de strijd aan gingen om duidelijk te maken dat framework X het beste frontend framework is om te gebruiken.

De topic van de dag “Reactivity”

In de talks over de frameworks kwam vooral de term “Reactivity” naar voren. In dit geval had “Reactivity” te maken met het updaten van de weergave van de website. Normaal gesproken zou, als er een waarde verandert op de pagina, de hele pagina geüpdatet worden door de browser. Maar door gebruik te maken van een frontend framework zoals bijvoorbeeld Vue is het mogelijk om alleen het deel van de pagina te updaten waar de verandering plaatsvindt.

Dit bevordert de gebruikerservaring van websites en webapplicaties. Zo kan bijvoorbeeld data real-time veranderen en kan een pagina zonder een page-refresh wisselen van content of naar een andere pagina gaan. Hierdoor kan de bezoeker met een gestroomlijnde ervaring sneller tot de informatie komen die voor hem/ haar van toepassing is.

Wat is mij het meest bijgebleven?

De talk over “Animating Vue” door Sarah Drasner. Je ziet tegenwoordig steeds meer websites die door middel van bewegende elementen visuele ondersteuning geven aan de bezoeker om te begrijpen wat er gebeurt. Elementen verschijnen niet meer plots maar komen geleidelijk in beeld of veranderen in een nieuwe vorm.

De komst van SVG (Scalable Vector Graphics) heeft hier heel erg aan bijgedragen. SVG is heel licht ten opzichte van een GIF of een ander afbeelding formaat en is ook te beïnvloeden door Javascript en dus ook Vue. Dit komt omdat je SVG inline in je HTML structuur kunt plaatsen en zo ieder onderdeel binnen de SVG weer kunt aanspreken met JS en CSS zoals ieder ander element op je pagina.

Hier vind je twee voorbeelden van SVG en Javascript animatie.

Wil je meer weten over Frontend Developer Love?

Vraag het Sander