17/02/2017

Friends of Search
2017

Gisteren was Laméco aanwezig bij Friends of Search 2017 in de Kromhouthal in Amsterdam. Een dag vol nieuwe ontwikkelingen in de search markt. We hebben alles voor jullie vertaald in vier belangrijke zaken waar je de komende tijd mee aan de slag moet gaan!

GOOGLE IS BEZIG MET MOBILE FIRST INDEXING

Zoals je wellicht al weet is Google al een tijd bezig met het mobile first indexing principe. Wat betekent dit? Op dit moment indexeert het algoritme van de zoekmachine eerst de desktop variant van een website en vervolgens mobiel. Aangezien er in 2016 voor het eerst meer mobiele zoekopdrachten waren dan desktop heeft Google al eerder aangekondigd bezig te zijn met een grote wijziging in het algoritme. Op Friends of Search 2017 heeft Google dit toegelicht. De wijziging houdt in dat de zoekmachine straks eerst de mobiele website gaat indexeren en dan pas de desktop variant. Google gaf aan dat er nog geen launch datum bekend is voor deze wijziging en dit sowieso niet de komende weken/maanden gaat gebeuren.

Wat betekent dit voor jou? Nou eigenlijk niet zo heel veel, mits je website responsive is (lees: zich aanpast aan alle apparaten). Wanneer je website al mobiel vriendelijk is geeft Google aan dat je niet heel veel hoeft te doen om te voldoen aan alle eisen van de zoekmachine. Is dit nog niet het geval dan adviseren wij je om hier direct mee aan de slag te gaan!

BEVEILIGING IS EEN MUST VOOR GOOGLE!

Deze ontwikkeling komt gelukkig ook niet uit de lucht vallen, maar de boodschap is duidelijk. Zorg voor een beveiligde website met SSL certificaat! Wij hebben inmiddels een speciale pagina gemaakt waar je een SSL certificaat kunt aanvragen. Google en onder andere browsers als Chrome gaan waarschuwingen geven wanneer je website niet beschikt over een SSL certificaat. Aangezien dit bezoekers afschrikt en zorgt voor een lagere conversie adviseren wij je, wanneer je dit nog niet hebt gedaan, zo snel mogelijk een SSL certificaat aan te vragen. Wij helpen je graag met de keuze van het juiste certificaat en het installeren hiervan.

MAAK JE WEBSITE UBER SNEL

Snelheid is een onderdeel waar vaak weinig aandacht aan wordt geschonken. Echter is het zo dat de zoekmachine al lang niet meer alleen kijkt naar de teksten en de metagegevens. Techniek speelt een steeds grotere rol in zoekmachine optimalisatie (SEO). De snelheid van een website kan op veel manieren verbeterd worden, denk hierbij aan het verkleinen van afbeeldingen, minder gebruik maken van zware programmacode of het verbeteren van de reactietijd van de server. Wij kijken graag met je mee hoe we dit samen kunnen verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door afbeeldingen kleiner te uploaden, een eigen server in te richten of door technische aanpassingen te doen aan de website.

WAT BRENGT DE TOEKOMST ONS VOLGENS FRIENDS OF SEARCH 2017?

Er werd tijdens Friends of Search 2017 ook veel gesproken over nieuwe zaken als voice searches en Google updates. Wanneer voice searches gaan toenemen verwacht men dat het zoekgedrag gaat veranderen. Zo zijn er veel meer combinaties mogelijk in spraakgestuurde zoekopdrachten en zullen de zoekmachines bepaalde zoekopdrachten gaan bundelen. De tip van Google: “Ga aan de slag met natuurlijke teksten op je website”. Met andere woorden zorg ervoor dat je niet alleen maar gefocust bent op zoekwoorden.

Daarnaast gaf Google aan dat er op dit moment twee updates per dag worden uitgevoerd in het algoritme van de zoekmachine. Dit was een antwoord op de vraag uit de zaal of er nog grote updates komen zoals de Penguin en Panda update. Google gaf aan dat er tegenwoordig veel meer kleine iteraties worden gedaan. Grotere updates zoals bijvoorbeeld mobiel first zal Google altijd “proberen” aan te kondigen aan het grote publiek.

Meer informatie?

Neem contact op