20/02/2019


De opkomst van DuckDuckGo

DuckDuckGo is in opkomst, steeds meer mensen gebruiken deze nieuwe zoekmachine. Dit is terug te zien in vrijwel ieder Analytics account. Maar waarom gebruiken mensen DuckDuckGo? Kunnen we adverteren op DuckDuckGo? Wat betekent het voor mijn bedrijf?

Wat is DuckDuckGo?

Laten we beginnen met een korte introductie van deze snel groeiende zoekmachine. DuckDuckGo is een zoekmachine waarmee je anoniem op internet kunt surfen en die, in tegenstelling tot Google, geen gegevens van je verzamelt. Zoals velen van jullie weten verzamelt Google persoonlijke gegevens en maakt daarmee profielen van gebruikers. Op deze manier kunnen advertenties beter worden afgestemd waardoor de advertentie gerichter aankomt bij de desbetreffende gebruiker.

De zoekmachine DuckDuckGo maakt gebruik van API's van andere zoekmachines, de resultaten zijn een samenraapsel van bronnen, waaronder Yahoo, Wikipedia en Wolfram Alpha. Tevens heeft Duckduckgo zijn eigen spider namelijk, de DuckDuckBot. Deze spider komt langs op iedere website om te bekijken wat de content is.

Kortom, DuckDuckGo is een zoekmachine die zich wil onderscheiden van alle andere zoekmachines, door anoniem zoeken mogelijk te maken. Dus in tegenstelling tot andere zoekmachines maakt DuckDuckGo geen profiel van je zoekopdrachten en krijgt iedereen hetzelfde resultaat bij het zoeken.

Is DuckDuckGo werkelijk zo veilig en privé als dat het zich voordoet?

Hoe weet je nou of er veilig om wordt gegaan met je gegevens?

Google Chrome, Safari, Firefox en Edge hebben allemaal een eigen incognito modus. Deze kun je gebruiken om ervoor te zorgen dat de websites die je bezoekt niet worden weergegeven in jouw browsegeschiedenis. Veel mensen ervaren de incognito modus als een manier om anoniem op het internet te surfen.

Onlangs heeft DuckDuckGo een onderzoek vrijgegeven. Dit onderzoek suggereert dat men in een incognito-venster niet ontkomt aan de algoritmes van Google, waardoor je nog steeds gepersonaliseerde zoekresultaten ziet. Deze strijd was natuurlijk te verwachten. Onlangs heeft Google wel domeinnaam Duck.com vrijgegeven aan zoekmachineconcurrent DuckDuckGo, wat dan wel redelijk merkwaardig is.

Om terug te komen op de vraag: hoe weet je nou of er veilig om wordt gegaan met je gegevens? Momenteel is hier nog vrij weinig over bekend gemaakt. Maar we verwachten dat hier snel meer over bekend is aangezien steeds meer mensen gebruik gaan maken van DuckDuckGo.

DuckDuckGo zoekresultaten groeien

Zoekmachine DuckDuckGo heeft 30 miljoen zoekopdrachten per dag gepasseerd, zo laat de zoekmachine via Twitter en op de eigen statistiekenpagina weten. (Ter info, Google verwerkt bijna 4 miljard zoekopdrachten per dag.) Dankzij deze snelle groei in de afgelopen 3 jaar bieden verschillende populaire browsers DuckDuckGo als standaard zoekmachine aan. Ook in Nederland wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van de zoekmachine DuckDuckGo.

DuckDuckGo en adverteren

Naarmate steeds meer mensen via de zoekmachine DuckDuckGo zoekwoorden intypen, maakt het interessant om je als bedrijf te richten op de DuckDuckGo zoekmachine. De groei in de resultaten is aanzienlijk zichtbaar. Bij veel Nederlandse websites is deze groei meer dan 300% vergeleken met 3 jaar geleden.

DuckDuckGo biedt advertenties aan die vergelijkbaar zijn met Google Ads advertenties. Deze advertenties worden boven de organische zoekresultaten getoond en aan de rechterzijkant.

Verder is DuckDuckGo aangesloten bij de ‘Yahoo-Microsoft Search Alliance’ en maakt gebruik van de techniek Microsoft voor advertenties.

Tot heden heeft DuckDuckGo geen eigen advertentieplatform. Je dient een Bing Ads account te hebben om advertenties in te zetten op DuckDuckGo. DuckDuckGo is aangesloten als syndicated search partner en daarom is het op dit moment niet mogelijk om alleen op DuckDuckGo te targeten. De advertenties worden ook vertoond bij de search partners.

Benieuwd hoeveel verkeer jij hebt?

De afgelopen tijd zien wij DuckDuckGo steeds vaker terugkomen als bron in Google Analytics. Sinds kort herkent Google Analytics verkeer van DuckDuckGo ook als organisch verkeer. Je kunt dit zelf makkelijk bekijken via jouw Analytics account onder Acquisitie --> Bron/Medium.

Meer weten over DuckDuckGo?

Neem contact op