18/05/2017

DE KRACHT VAN EEN
HYBRID APP

De vraag naar apps wordt de laatste tijd steeds groter. Of ze nu gebruikt worden voor intern gebruik om bijvoorbeeld werknemers te informeren of trainen, of juist om extern bij klanten meer verkopen te genereren, het is belangrijk dat jouw app wordt gebouwd op een manier die voor jou het handigst is. Normaal gesproken worden apps gebouwd voor de Appstore (iOS/Apple app) en voor Google Play Store (Android app). Dit betekent dus 2 varianten van jouw app die je beide moet onderhouden. Wil je dit niet? Laat je app dan bouwen als een hybrid app! Benieuwd wat dit is en wat de voordelen zijn? Lees dan snel verder!

DEFINITIE VAN EEN HYBRIDE APP

Een hybrid app is een smartphone of tablet applicatie die is ontwikkeld voor meerdere platforms tegelijk en hierdoor makkelijk is bij te werken. In een hybride app is de broncode hetzelfde. Wanneer er veranderingen plaatsvinden in de broncode worden nieuwe apps gegenereerd voor alle gewenste platformen.

WAAROM NIET EEN NATIVE- OF WEB APP?

Voor de gebruiker is er geen verschil te zien tussen een native, web of hybrid app. Echter heeft elke variant zijn voor- en nadelen.

Een native app moet per platform, iOS / Android / Windows Phone, geprogrammeerd worden. Dit is geen probleem als je bijvoorbeeld alleen iOS gebruikers als doelgroep hebt.

Een web app maakt gebruikt van standaard web technologie, meestal HTML5 / JavaScript / CSS, en is ook een vorm waarbij meerdere platformen ondersteund kunnen worden. De web technologie heeft alleen limitaties, er is geen toegang tot sessies, geen offline opslag op het device en toegang tot device functionaliteiten zoals de notificaties, camera, agenda of geo-locatie.

DE KRACHT VAN EEN HYBRIDE APP

Een hybride app maakt het mogelijk om een web app in een native behuizing te stoppen zodat de krachten van web en native gebundeld worden in één app.

Er wordt vaak gebruik gemaakt van een Mobile App Framework zoals bijvoorbeeld Ionic, Sencha Touch of PhoneGap. De kracht van deze frameworks is dat je niet per platform hoeft te programmeren maar met één programmeertaal alle platformen kunt ondersteunen. Hierdoor is het dus heel makkelijk om een wijziging door te voeren en een nieuwe versie van de app naar de diverse platformen te pushen. Ook kun je door een framework gebruik maken van de device functionaliteiten die niet toegankelijk zijn voor een web app, en heb je ook toegang tot de sessies en offline opslag van je device.

HYBRIDE APP EN DE GEBRUIKER

Het gene waar je wel op moet letten bij een hybride app is de user-interface (UI) en de user-experience (UX). Apple en Google hebben richtlijnen waarin functie en vorm beschreven staan. Deze zijn soms per platform verschillend waardoor de UI en UX per device anders is, en dus door gebruikers van een platform verwacht worden op deze manier te werken. In dit geval is het verstandig te zorgen dat je UI en UX zo duidelijk en uniform mogelijk zijn om te zorgen dat gebruikers weten wat ze kunnen verwachten bij bepaalde elementen in je app.

Kortom, een hybride app voegt native en web samen. Hierdoor is het mogelijk in één taal te programmeren en je app uit te rollen naar verschillende platformen. Wil je meer weten over de mogelijkheden, of je app laten bouwen als hybrid app? Neem dan contact met ons op!

Meer weten over Hybrid apps?

Vraag het Laméco