16/05/2018

Blockchain voor bedrijven:
hoe werkt dit?

Blockchain: je hoort er de laatste tijd veel over. Maar wat is het nou precies en wat kan je ermee? En voor welke bedrijven of branches is de blockchain technologie geschikt? Jana Petkanic (founder van BlockchainTalks), Eléonore Blanc (Business Development Manager bij BlockchainTalks) en Kiril Nikolov (Amsterdam Lead bij Cofound.it) vertellen ons meer over deze nieuwe technologie en hoe jouw bedrijf het kan toepassen!

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Hi Eléonore, Jana en Kiril! We zijn erg benieuwd naar jullie mening en advies over de implementatie van blockchain voor bedrijven!

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Wat is eigenlijk blockchain technologie?

Eléonore Blanc
Eléonore Blanc

We kennen blockchain als een nieuw soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Dit kunnen verschillende transacties zijn, zoals betalingen met een digitale munt (bitcoin), of belangrijke gegevens die worden uitgewisseld tussen twee partijen, zoals eigendomsbewijzen, diploma's of contracten.

Jana Petkanic
Jana Petkanic

Blockchain is een gedistribueerde register technologie en omdat er geen centrale authoriteit de blockchain beheert en het onveranderbaar is weten we zeker dat de data niet vervalst is.

Kiril Nikolov
Kiril Nikolov

Een paar misvattingen die mensen hebben is dat blockchain geld of magie is, echter is blockchain een soort boekhoudsysteem. Deze techologie zorgt voor een transparante boekhouding en houdt transacties bij en wie wat bezit. Blockchain is dus eigenlijk een boekhoudsysteem met cryptografiefunctie.

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Voor elke industrie waar transacties worden opgeslagen en gecontroleerd is blockchain dus interessant. Zijn er nog andere specifieke industrieën waar blockchain gebruikt kan worden?

Eléonore Blanc
Eléonore Blanc

Deze technologie is relevant in elke industrie waar een transactie plaatsvindt of waar iets moet worden gevalideerd. Bijvoorbeeld een certificaat of juridisch document dat moet worden uitgegeven. Overal waar je dit ziet in je dagelijkse leven, kan op de blockchain staan. De mogelijkheden zijn dus eindeloos. 

Jana Petkanic
Jana Petkanic

Het kan erg interessant zijn voor bijvoorbeeld accountants voor het handhaven van de financiële transacties. Met blockchain is het de eerste keer dat we in staat zijn om de cashflow en informatiestroom samen te voegen. 

Kiril Nikolov
Kiril Nikolov

In bijna elke branche kan slim en goed gebruik worden gemaakt van blockchain. Voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg kan het voor oplossingen zorgen met betrekking tot medische gegevens, wat meestal erg gevoelige informatie is. Deze gegevens kunnen worden gedeeld met de blockchain en hierbij kan er gekozen worden welke delen je graag zou willen delen zonder dat het opgeslagen wordt op een server.

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

En kan je een voorbeeld geven wat voor oplossingen het kan bieden voor de financiële sector Kiril?

Kiril Nikolov
Kiril Nikolov

Voor de financiële sector is het van toepassing op digitale bezittingen (denk hierbij aan bitcoin, ethereum (ook een cryptocurrency), aandelen, of in de toekomst je huis), op basis van de waarde van deze digitale bezettingen kan je een lening ontvangen. Wanneer de waarde van je bezittingen onder de waarde van de lening daalt, worden de bezittingen automatisch geliqideerd zodat de risico's geminimaliseerd worden voor de financiële instantie.

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Er kunnen verschillende applicaties worden geplaatst op de blockchain, wat dus van toepassing zou kunnen zijn op bijna elke industrie.

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Wat voor impact zou blockchain hebben op de financiële sector, zoals accountants en auditors?

Jana Petkanic
Jana Petkanic

Er zijn veronderstellingen dat accountants en notarissen overbodig worden, dit is echter niet waar, we zullen nog steeds menselijke input nodig hebben voor bijvoorbeeld toezicht. Ook moet iemand het algoritme van blockchain ondertekenen, en er moet iemand zijn die het proces ontwerpt. We zullen ze misschien minder nodig gaan hebben, maar ze zullen zeker niet overbodig worden.

Kiril Nikolov
Kiril Nikolov

Accountants zullen hun rol veranderen in plaats van dat ze uit de markt worden genomen. Deloitte doet bijvoorbeeld audits op de blockchain. Ook zal het controleren en verifiëren van betalingen nog menselijke supervisie nodig hebben, dus is er nog steeds plaats voor auditbedrijven.

Eléonore Blanc
Eléonore Blanc

In de toekomst wordt het werk van het controleren en verifiëren van transacties gedaan via de blockchain. Echter denk ik niet dat de hele industrie zal verdwijnen, maar dat ze tot een minimum worden beperkt en dat de rol van een accountant aanzienlijk zal veranderen. 

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Eléonore, hoe zouden bedrijven in de financiële sector er voor kunnen zorgen dat ze niet beperkt of vervangen worden in de toekomst door blockchain technologieën?

Eléonore Blanc
Eléonore Blanc

Ze zullen veel herstructureringen moeten doormaken maar ze kunnen absoluut leren over blockchain, hoe er gebruik wordt gemaakt in de branche en hierdoor relevant worden. Mijn tip aan bedrijven in de financiële sector is om relevant te blijven, door geïnformeerd en op de hoogte te blijven en over de nieuwste blockchain technologie.

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Accountants kunnen nu dus al audits uitvoeren met blockchain maar hoe kan een bedrijf een blockchain zelf ontwikkelen of deelnemen?

Jana Petkanic
Jana Petkanic

In de toekomst zullen we aangepaste blockchains hebben, maar dit betekent niet dat elk bedrijf één blockchain zal gebruiken. Het zal één type blockchain zijn.

We zullen blockchain bedrijven hebben met een business, technologie en governance, risk en compliance kant. Als je een website wilt ontwikkelen, doe je dit niet zelf, je hebt iemand nodig die de hardware levert (zoals een server) en software. Hetzelfde geldt voor blockchain, je zal het zelf kunnen onderhouden en bijhouden maar slechts tot op zekere hoogte.

Kiril Nikolov
Kiril Nikolov

Technisch gezien is het aansluiten van een blockchain voor iemand niet zo moeilijk. Daarom is democratisering erg belangrijk in blockchain, omdat iedereen op de blockchain eigen applicaties kan bouwen en deze kan gebruiken voor hoe ze maar willen, met name openbare blockchains zoals ethereum.

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Zijn er risico's waar bedrijven rekening mee moeten houden bij het toepassen van blockchain in hun bedrijf?

Jana Petkanic
Jana Petkanic

In veel bedrijven denken ze eerst aan het toestaan van persoonlijke gegevens op de blockchain, omdat het een manier is om onszelf te introduceren met een soevereine identiteit. Maar wat je een keer op de blockchain zet, kun je nooit verwijderen. Dus de risico's zijn dat je denkt dat het nu een geweldig idee is, maar over een paar jaar zul je zien dat het serieuze problemen kan opleveren. Ook zetten veel bedrijven blockchain in wanneer ze het niet echt nodig hebben of wanneer ze niet het volledige potentieel benutten.

Kiril Nikolov
Kiril Nikolov

Het grootste risico is de regelgeving, de wet is op dit moment zeer onduidelijk voor cryptocurrencies of de eigendomsrechten van digitale bezittingen. Dus bijvoorbeeld als iemand digitale bezittingen heeft op de blockchain, moet hier dan belasting over worden betaald, en hoeveel. Of als het bedrijf iets verkeerds doet, er is geen regelgeving met betrekking tot wie hier voor verantwoordelijk is. 

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Bedankt voor jullie antwoorden! Hopelijk hebben we de impact van blockchain voor bedrijven iets duidelijker kunnen maken.

Meer weten?

Wil je weten hoe blockchain relevant kan zijn voor jouw industrie? 
Download onze 'BlockchainUse paper' of neem contact met ons op!

Blockchain industrieen

Wil je meer weten over blockchain?

Vraag het Laméco