31/05/2018

Blockchain
en AVG

In onze vorige blog over blockchain hebben we samen met Jana, Eléonore en Kiril gekeken naar de impact van blockchain voor bedrijven en hoe dit het beste geïmplementeerd kan worden. Blockchain is transparant, decentraal en onveranderbaar, maar hoe zit het dan met privacy? Ook is de nieuwe privacywet (AVG) recentelijk in werking gegaan, maar hoe gaat de verwerking van persoonsgegevens in zijn werk en dienen blockchains ook te voldoen aan de eisen van deze nieuwe wet? Wij vragen het Jana Petkanic (founder van BlockchainTalks), Eléonore Blanc (Business Development Manager bij BlockchainTalks) en Kiril Nikolov (Amsterdam Lead bij Cofound.it)!

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Hi Jana, Eléonore en Kiril! Leuk jullie weer te spreken over blockchain. 

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Privacy wordt een steeds belangrijker onderwerp, je mag persoonlijke gegevens nooit voor onbepaalde tijd opslaan, betekent dit dat blockchain niet geschikt is voor het opslaan van persoonlijke gegevens omdat gegevens nooit kunnen worden verwijderd?

Eléonore Blanc
Eléonore Blanc

Blockchain is niet bedoeld om persoonlijke informatie te registreren. Op de blockchain (on-chain) registreer je de hash, de digitale vingerafdruk van het document met informatie. Dat kan openbaar zijn; je zou echter geen toegang hebben tot die informatie omdat de persoonlijke informatie off-chain is. In plaats daarvan is het bewijs dat de informatie aanwezig is on-chain.

Kiril Nikolov
Kiril Nikolov

Op dit moment worden er geen persoonlijke gegevens opgeslagen op de blockchain. Echter zijn er verschillende data applicaties die digitale paspoorten maken, hierbij kan je er zelf voor kiezen wat je met providers deelt, bijvoorbeeld met zorginstanties deel je je medische gegevens via de blockchain zonder dat dit opgeslagen wordt.

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Mochten er persoonlijke gegevens op de blockchain komen te staan kan het interessant zijn voor hackers om deze te achterhalen. Is het mogelijk om een blockchain te hacken?

Jana Petkanic
Jana Petkanic

Nee, je kunt de blockchain zelf niet hacken. Je kunt alleen de services erom heen hacken, zoals wallets, exchanges en sommige api's. 

Kiril Nikolov
Kiril Nikolov

De blockchain zelf is niet te hacken, maar de manier waarop je het gebruikt. De consumentenlaag van applicaties bovenop de blockchain is hackbaar.

Eléonore Blanc
Eléonore Blanc

Kleinere blockchains kunnen op dit moment gehackt worden. Maar bijvoorbeeld de blockchain van bitcoin is niet te hacken omdat deze op meer dan 10.000 nodes (computers) over de hele wereld staat. Om deze te kunnen hacken moet je een computer hebben die gelijktijdig 10.000 computers kan hacken. En op dit moment zijn zulke computers nog niet beschikbaar. Omdat kleinere blockchains van ongeveer 100 nodes minder veilig zijn kunnen deze gemakkelijker gehackt worden.

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Op dit moment zijn er dus nog geen computers beschikbaar die een blockchain kunnen hacken, zullen we deze (quantum computers) in de toekomst kunnen verwachten?

Jana Petkanic
Jana Petkanic

Er zijn aannames dat in de toekomst dat zodra we quantum computers hebben, blockchains gehackt kunnen worden. Op dit moment worden blockchains gemaakt met basis encryptie algoritmen die ook in elk banksysteem worden gebruikt. Zodra deze kan worden gehackt, kunnen alle banksystemen ook worden gehackt. Echter zijn er al enkele quantumbestendige blockchains, en de verwachtingen zijn dat elke blockchain dit zal zijn in de toekomst. 

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Wat als er dan toch persoonlijke informatie op de blockchain belandt, wie is er verantwoordelijk voor de gegevens die hier worden geplaatst?

Jana Petkanic
Jana Petkanic

In elke blockchain moet je iemand hebben die de business, technologie en governance, risk en compliance kant behandelt. Bij het opzetten van een blockchain houden zij zich ook bezig met het bepalen wie de gegevens gaat indienen wat betreft governance en hoe deze worden ingediend. 

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

En is onze wetgeving hier al op voorbereid?

Jana Petkanic
Jana Petkanic

Hier in Nederland kunnen slimme contracten (digitale contracten op de blockchain) nooit juridisch bindend zijn. Ook zijn er op dit moment geen enkele regels opgesteld rond de Initial Coin Offerings (het uitgeven van digital tokens door ondernemers door het gebruik van blockchain technologie). Maar naar mijn meneing kan de wetgeving het tempo van de nieuwe ontwikkeling ook niet bijbenen. Toezichthouders zijn mensen zoals wij, die niet eens weten wat blockchain inhoudt. Ook ik had enkele maanden nodig om te begrijpen wat blockchain is. We zullen dus veel verandering tegemoet zien op het gebied van governance en regelgeving.

Kiril Nikolov
Kiril Nikolov

Er worden grote stappen gezet in de richting van wetgeving en duidelijkheid over blockchain, echter zijn overheden langzaam. De Europese Unie is er wel al van overtuigd dat blockchain iets is dat hen kan helpen en een impact kan hebben op de economie. De EU heeft namelijk ook een investering gedaan voor een nieuwe applicatie op de blockchain om een oplossing te bieden voor het recyclen van materialen.

Estee (van Laméco)
Estee (van Laméco)

Dank jullie wel voor jullie heldere uitleg over blockchain en privacy! 

Privacy blijft nog een obstakel in blockchain en de technologie blijft zich volop verder ontwikkelen. Dit zal zorgen voor de nodige veranderingen wat betreft wetgeving wereldwijd en juridische aanpassingen. 

Meer weten?

Wil je graag meer informatie ontvangen over blockchain? Neem gerust contact met ons op!

Wil je meer weten over blockchain?

Vraag het Laméco