09/11/2017

AngularJS
Het framework voor een snelle website

AngularJS, ook wel Angular genoemd, is dé hype van het moment op het gebied van website ontwikkeling. Iedereen praat erover en wil het graag gebruiken. Maar wat is het nu precies en waarom zou je het wel of niet gebruiken? We leggen je hier alles uit over hoe het gebruikt wordt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is AngularJS precies?

Angular is een framework ontwikkeld door Google welke gebruikt kan worden om “eenvoudig” applicaties en/of websites te bouwen. Hetgeen wat Angular uniek maakt is de manier waarop het data in kan laden, dit gebeurt namelijk aan de voorkant van de applicatie. Normaal gesproken wordt data aan de achterkant ingeladen. Hierdoor hoeven pagina's niet te herladen en wordt een website veel sneller. Dit is natuurlijk een groot voordeel is, aangezien Google snelheid als rankingfactor meeneemt.

Hoe wordt Angular gebruikt?

Om een beter beeld te krijgen van de toepassingen zullen we enkele voorbeelden geven van applicaties waar Angular heel sterk in kan zijn:

  • Chat applicaties
    Bij dit soort applicaties is het natuurlijk belangrijk dat een pagina niet hoeft te herladen om nieuwe berichten te zien. Angular kan een specifiek element ontvangen en hiervoor de data laten zien, zonder dat de pagina hoeft te herladen.
  • Validaties
    Een ander voorbeeld is live validaties op bijvoorbeeld postcode data, hierbij hoef je alleen je postcode in te vullen en wordt de rest van het adres automatisch aangevuld. Normaal gezien wordt er jQuery (een ander framework) voor gebruikt, maar in Angular kan dit natuurlijk ook optimaal gedaan worden.
  • Dashboards
    Dé topper is het dashboard. Dit kan een breed spectrum aan informatie bevatten zoals trade data, voorraad, reistijden, aantal verkochte producten, bezoekers, planningen, bedenk het maar!

Buiten al deze specifieke toepassingen kan er natuurlijk ook een website of applicatie in gebouwd worden. Het voordeel wat wij zien is voornamelijk snelheid, Angular is zo ontwikkeld dat het heel snel data kan ophalen en/of manipuleren.

Zijn er ook nadelen?

Om te spreken over nadelen is misschien wat te veel gezegd, maar er zijn wel aspecten waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor Angular. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om over te stappen, aangezien het niet lijkt op bestaande frameworks. Tevens is er inmiddels al versie 4 van Angular, welke heel snel na de initiële release kwam. Wat we hiermee willen zeggen is dat het heel snel gaat en je dus ook vaker updates moet uitvoeren om bij te blijven.

Wat is onze conclusie?

Angular is een zeer interessant framework met veel potentie. We hebben inmiddels een aantal grote projecten gemaakt met Angular en hebben ook positieve reacties daarop ontvangen. Door de vele updates is het voor ons extra belangrijk om goed op de hoogte te blijven zodat we onze klanten ook echt goed kunnen helpen online succesvol te worden!

Meer weten over AngularJS?

Vraag het Laméco