09/11/2017

AfricaCom
2017

AfriCom 2017

Het was niet gepland, maar als je bij Laméco Kaapstad bent en de grootste technologie beurs van Afrika is “in (Cape) Town” dan gaan we natuurlijk wel even kijken. AfricaCom startte dinsdag 7 november en duurt tot donderdag 9 november. Met ruim 15.000 deelnemers, voornamelijk techies, wordt het commerciële centrum van de stad behoorlijk overgenomen door technologie gedreven mensen. De Uber chauffeurs in de stad zijn er maar wat blij mee.

Twee kilometer aan technologie

De conferentie heeft een doorsnede van ongeveer twee kilometer, dus hebben Blyde en ik de toeristische route gedaan en niet de full-tour. Alle grote technische ecosystemen, zoals Google, Facebook en Microsoft zijn natuurlijk vertegenwoordigd op de AfricaCom. De Technology Arena staat bol van de bekende namen. Super leuk maar niet inhoudelijk vernieuwend.

Wel bijzonder is dat mobile en internetverbindingen in (Zuid-) Afrika nog steeds een enorme groeimarkt betreffen en daarmee erg vertegenwoordigd zijn op de beurs. Dit is echt anders dan de meeste conferenties waar ik in Europa ben geweest. De twee hoofdthema's van dit evenement zijn kunstmatige intelligentie (AI) en de rol van big data. De keynote kwam van de Chief Innovation Officer van Microsoft, Clifford De Wit over de 4de industriële revolutie. 

Enterprises vs. Start-ups

Wat ons meer aanspreekt zijn de tech start-ups in de A-Hub area. Heel erg veel wereldverbeteraars met interessante concepten. Bijvoorbeeld apps om basisscholen te helpen kinderen beter te laten leren. Ook zijn veel start-ups gericht op het drinkwatertekort wat op dit moment in Kaapstad speelt. Het start-up klimaat in Kaapstad is enorm krachtig en voor wie in Afrika wil ondernemen is deze conferentie een heel erg goed startpunt. AfricaCom geeft de startups een heel mooi podium om hun concepten en producten te pitchen bij een internationaal publiek.

Afsluiten bij het Afest

De middag wordt afgesloten met Afest. Een informeel netwerkevent waar zeker alle start-ups rondlopen. Een super gelegenheid voor mij om ons netwerk in Kaapstad te vergroten. Iets wat erg makkelijk is want de vele start-ups en technologiebedrijven zoeken elkaar enorm op en iedereen vindt het leuk om elkaar te helpen. Een erg relaxte en gezellige sfeer maakt dat dit werkt.

Zou ik je aanraden om naar AfricaCom 2018 te gaan? Als je in de buurt bent of in (Zuid-) Afrika wilt ondernemen in de technologie hoek, dan is het een super conferentie. Blijf je liever in Europa dan is een Web Summit veel interessanter en inhoudelijker. 

Meer informatie?

Vraag het Daan