Briljant backlog beheer

01 mei 2024 Zo werkt
Briljant backlog beheer

Een briljant beheerde backlog zorgt voor duidelijkheid, prioriteit en een gestroomlijnde uitvoering van het ontwikkelproces. In dit blog leggen we je uit hoe je een backlog briljant kunt beheren.

Wat is een product backlog?

Een product backlog is een lijst van alles dat we willen ontwikkelen binnen een project of sprint. Dit kan zijn een verbeteringen, een bug fix of taken die nog uitgevoerd moeten worden. Deze lijst wordt voortdurend bijgewerkt en geprioriteerd door de product owner, vaak in samenwerking met het ontwikkelteam en stakeholders.

Deze rollen zijn onderdeel van het Scrum team, een onderdeel van Agile werken. Meer weten over Scrum? Lees dan onze blog: 'Werken volgens Scrum'

Hoe kun je een backlog goed bijhouden? De backlog kun je bijhouden op Post-its, maar meestal kiezen we voor Trello of Jira.


Hoe wordt een product backlog briljant? 🤩

Samengevat: zorg dat het ontwikkelteam altijd werkt aan de taken die de meeste waarde toevoegen aan het project.

Een product backlog helpt ook om de projectdoelstellingen scherp en haalbaar te houden, terwijl het flexibiliteit biedt om in te spelen op veranderende eisen en prioriteiten. Belangrijk is dan ook om de Product Backlog Items (PBI) goed bij te houden.

Wat bereik je met een goede backlog?

 • Transparantie:
  Alle teamleden hebben inzicht in wat er aan komt en wat de prioriteiten zijn.
 • Focus:
  Door items te prioriteren kan het team zich richten op wat echt belangrijk is.
 • Flexibiliteit:
  Snelle aanpassingen aan de backlog laten teams toe om te reageren op veranderingen in de markt of feedback van gebruikers.
 • Voorspelbaarheid:
  Het helpt bij het schatten van tijdslijnen en resources die nodig zijn voor toekomstige taken.

Wat is een Scrum Product Backlog Item (PBI)? 💡

Eerder lichtten we een Product Backlog al toe en zag je het begrip PBI al voorbijkomen. Maar wat zijn Product Backlog Items? Een Product Backlog Item is als een bouwsteen in de ontwikkeling van een product. Het vertegenwoordigt een specifiek stuk werk dat cruciaal is voor de groei of verbetering van het product. Dit kan van alles zijn, van het toevoegen van nieuwe snufjes tot het oplossen van bugs en het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid. Elk PBI wordt nauwgezet in de product backlog geplaatst, waar het fungeert als de wegwijzer voor ons ontwikkelingsteam.

Door regelmatig de PBIs te beoordelen en bij te werken, kunnen we gericht te werk gaan op de meest waardevolle taken. Dit maakt onze productontwikkeling succesvol!

Tips voor briljant backlog beheer:

Het beheren van een backlog hoeft niet moeilijk te zijn als je deze tips volgt:


1. Prioritering van taken

Regelmatige backlog sessies zijn essentieel. Tijdens deze sessies worden taken herzien, hergeprioriteerd en indien nodig opgesplitst in kleinere, meer beheersbare items. Dit verzekert dat de backlog actueel blijft en dat de meest cruciale items klaar zijn voor ontwikkeling.

2. Duidelijke omschrijvingen

Elk item in de product backlog moet een duidelijke omschrijving hebben samen met goed gedefinieerde acceptatiecriteria. Dit garandeert dat iedereen in het team begrijpt wat er verwacht wordt en wanneer een item als voltooid kan worden beschouwd.

3. Gebruik van story points of tijdsschattingen

Het toekennen van story points of het maken van tijdsschattingen voor elk product backlog item helpt bij het plannen en prioriteren. Dit geeft inzicht in de werklast en helpt bij het inschatten van wat haalbaar is voor de volgende sprints.

4. Stakeholders

Betrek belanghebbenden actief bij het backlog beheerproces. Deze input is waardevol voor het valideren van prioriteiten en het afstemmen van de projectdoelen met de bedrijfsstrategie.

Briljant = beter

Een briljant beheerde backlog verhoogt niet alleen de kans op een succesvol project, maar zorgt ook voor een meer projectteam. Teams bij Laméco (ok.. ook buiten Laméco) kunnen zo projectdoelen efficiënt en effectief bereiken. Hierdoor gaan je projectkosten naar beneden. Iedereen happy? 🙌

Samen met Laméco jouw project realiseren! 🚀

Wil je een koppeling voor jouw bedrijfssoftware of een maatwerk website? Laméco is de specialist! Met meer dan 20 jaar ervaring en het realiseren van 3000+ projecten bieden wij de expertise om jouw bedrijfsoplossing te realiseren en in praktijk te brengen. Benieuwd naar onze opdrachtgevers? Neem een kijkje bij onze 'Cases'.

Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact op voor een kennismakingsgesprek. 📞

Gerelateerde artikelen